Kan men gsm masten vervangen door kleinere antennes?

Is het mogelijk om de grote gsm masten die een zeer groot vermogen uitstralen, te vervangen door een netwerk van kleine antennes die een lager vermogen uitstralen. En wat zouden daar de invloeden van zijn op vlak van de verspreiding en de schadelijke gevolgen van de stralingen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is heel goed mogelijk. Alleen kom je met een logistiek en financieel probleem. Elke GSM mast moet kabels hebben om de data te kunnen verzenden naar centrale servers. Die kabels moeten getrokken worden onder de grond. Logistiek probleem: 1. Als je twee maal zoveel torens neer zet, moet je zeer veel extra kabels trekken. Graafwerkzaamheden verdubbelen. Ook grotere kans op breuken met andere werkzaamheden die in de paden van deze kabels plaatsvinden. 2. Veel meer servers die de data combineren en stroomlijnen. De hoeveelheid data zal niet gek veel toenemen. Maar de hoeveelheid aansluitingen zullen behoorlijk stijgen (exponentieel). 3. Lagere straling is lager signaal. Voor buiten geen probleem, maar mensen willen ook graag binnen een goede verbinding hebben. Financieel probleem: 1. Zo'n mast is al duur in plaatsen en onderhoud moet toch ook gebeuren. 2. Het trekken van kabels is een zeer arbeidsintensieve en dure aangelegenheid. 3. meer kabels in de grond is ook een grote kans op breuken door andere werkzaamheden. 4. Extra servers en switches voor het verwerken van de datastroom vanuit veel meer locaties. Het liefst zouden de maatschappijen 1 of een paar masten hebben die het hele land dekken. Echter, door EU regels is de straling gebonden aan regels en hier proberen zij een optimum in te vinden tussen kosten en dekking.

We hebben het hier over vermeende gevolgen. Het vermogen dat je lichaam opneemt van de EM straling is veel te laag bij GSM masten om enig gevolg te hebben. Het is niet erg gezond om recht voor een radar antenne te gaat staan, om het maar zacht uit te drukken, maar GSM masten kunnen geen kwaad. Het is geen ioniserende straling en het beinvloedt geen lichaamsprocessen, de effecten zijn door temperatuurverhoging. De telefoon zelf heeft een veel hogere intensiteit dan de mast die op enige afstand staat en waarvan het meeste vermogen over je heen straalt (Mast is 100 Watt of iets dergelijks, mobiele 0.3 watt gelijk tegen je oor dacht ik), maar op de grond blijft daar eigenlijk niets van over vanwege de grote afstand en omdat meer dan 99.9 procent over je heen straalt (afstraalhoek verticaal is 5 graden). Dubbelblind proeven hebben uitgewezen dat mensen geen onderscheid kunnen maken tussen werkende GSM masten en dode GSM masten. Hoe meer masten je neerzet, hoe meer mensen zich slecht zullen voelen, want de "gevoelige" mensen voelden zich sowieso slechter met een mast in de buurt, ongeacht of de mast daadwerkelijk EM straling produceert.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100