Kan een mug in de winter steken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Daar is een kleine kans toe: s Zomers heeft het vrouwtje van de huissteekmug ongeveer elke drie dagen bloed nodig om met de eiwitten uit het verkregen bloed haar eigen eitjes te ontwikkelen. In de winter kan ze nog wel bloed zuigen, maar zal dat hooguit eens per maand doen. Omdat de mug in winterrust is, ontwikkelen deze eitjes zich niet verder. Het bloed wordt eigenlijk gebruikt om de noodzakelijke lichaamsprocessen op peil te houden. Dus in de zomer hoor en voel je de muggen; in de herfst en winter zie je ze wel, maar zorgen ze (gelukkig) voor weinig overlast.

Bronnen:
http://www.natuurbericht.nl/?id=4905

Nee. Want het zijn alleen zwangere vrouwtjesmuggen die steken. In de winter worden geen eitjes gelegd, dus hebben de vrouwtjes geen bloed nodig.

Nou normaal gesproken niet. 's winters zijn de muggen in ruste en aangezien ze zich dan niet voortplanten is er ook geen reden om ons te prikken. Nu is het deze winter erg zacht, qua temperatuur lijkt het eerder lente dan winter. Net zo goed als dat er al de nodige lentebloeiers te zien zijn, en het hooikoorts seizoen een maand geleden is begonnen zijn er ook de nodige insecten te vroeg uit hun winterrust gekomen. Voor de muggen wijst alles erop dat het voorjaar is. Ik ben althans al een paar keer gestoken, maar dat is dan wel voor dit specifieke jaar en niet de regel.

In Nederland komt een twintigtal muggensoorten voor, maar het zijn met name twee soorten die in en rond het huis voorkomen: de huissteekmug (Culex pipiens) en de geringde wintersteekmug (Culiseta annulata). De eerste is wat kleiner en bruin van kleur; de laatste is groter en heeft een gespikkeld uiterlijk met duidelijke witte ringen aan de donker gekleurde poten. De huissteekmug zorgt in de zomer voor het meeste gezoem in onze slaapkamers. Winterrust Zodra de daglengte onder de 12 uur komt, zo rond eind september, is het voor de huissteekmug tijd om in winterrust te gaan. Kort voor de winterrust zuigen de muggen zich nog flink vol met nectar zodat ze hun eigen vetvoorraadje kunnen aanleggen om de winter door te komen. Geloof het of niet, maar obesitas is zelfs voor muggen in de wetenschappelijke literatuur beschreven. Het ingaan van de winterrust is voor de huissteekmug niet alleen afhankelijk van de daglengte, maar ook van de temperatuur. Omdat de nachten momenteel flink koeler worden, zoeken de muggen een warm, rustig plekje op. Stallen, kelders en holen van dieren zijn goede plekken; maar ook onze eigen huiskamers. Vaak zul je hier een mug aantreffen die een dag later nog gewoon op het zelfde plekje zit. Andere tactieken De geringde wintersteekmug blijft wel actief in de winter en kan de hele winter door eitjes leggen. Maar niet alle muggen overwinteren als volwassen mug. Veel soorten overwinteren buiten in het water in het ei- of in het larvenstadium. Soms kun je dan ook muggenlarven onder het ijs vinden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100