Wie weet een boek waarin dementie begrijpelijk wordt uitgelgd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

`Had ik het maar geweten’ is uitgegroeid tot het best verkochte informatieve boek over dementie. Lezers waarderen de positieve toonzetting, met veel aandacht voor wat mensen met dementie nog wel kunnen. http://www.hadikhetmaargeweten.nl/ Handig bij dementie is een nieuw boek over dementie dat op wereldalzheimerdag (21 september 2013) is uitgekomen. Het eerste exemplaar is aangeboden aan Julie Meerveld van Alzheimer Nederland. http://www.handigbijdementie.nl/

Als dat is met de bedoeling het aan een kind uit te leggen, dan kan ik dit boekje aanbevelen: Oma's hoofd is versleten : als oma of opa dementie heeft / Marieke van Ditshuizen. Uitg. in samenw. met Alzheimer Nederland. Helden, cop. 2012. ISBN 978-90-818811-0-4 Oma Ollie past altijd op Fien: ze eten samen taartjes, verkleden zich en spelen het liefst ́indiaantje. Totdat oma Witte Arend op een dag, samen met Kleine Bever, de weg naar huis niet meer terug kan vinden. Oma Ollie moet naar de dokter. Die ontdekt dat oma Olliés hoofd oud is, dat haar hoofd niet te repareren is en dat ze steeds zieker gaat worden. Oma Ollie gaat steeds meer vergeten. Dan moet zij naar een verzorgingstehuis. Oma Ollie wordt nog zieker, ze loopt zelfs geen rondjes meer, en ze sterft met een zachte indianen-́ugh́. In deze mooie prentvertelling kijken we door de ogen van Fien naar het leven van oma Ollie, naar haar ziek worden (dementie) en sterven. Het boek is een particulier initiatief, omarmd door o.a. de Fiep Westendorp Foundation en Alzheimer Nederland, vormgegeven door een auteur/illustratrice die meerdere titels op haar naam heeft staan. Vanaf ca. 4 jaar.

Bronnen:
Centraal Bestand Kinderboeken

Er worden je al een aantal goede boeken aangereikt. Een ander boek is: De heldere eenvoud van dementie. Een gids voor de familie. Huub Buijsen schreef het. Confronterend maar duidelijk.

echt een uitleg over dementie is het niet want het is een verhaal boek, wel wordt in dit boek heel erg duidelijk wat het nou precies inhoud, je bekijkt het verhaal door de ogen van een dementerende oude man, zo verteld hij dat hij iets aan het doen is en een paar regels later, raak je zelf net zo in de war. het boek neemt je als het waren mee door de ogen van mensen met dementie. Ik heb het over het boek Hersenschimmen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hersenschimmen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100