Is een tablet beter dan een laptop als hsp-er?

Als hsp-er heb ik last van electrische tijd of prikkels van de laptop. Ik voel het aan mijn voorhoofd en raakt overbelast als ik er wat langer achter zit. Zijn de prikkels bij een tablet minder? Of heeft iemand een andere suggestie?

Toegevoegd na 21 uur:
alle tips wat prikkels of sensitieviteit etc ...aangaat is welkom .

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voorzover electromagnetische straling problemen opleveren is aannemelijk dat een tablet die minder afgeeft. Daar zitten immers geen grote voedingen en trafo's en andere grote electrnische componenten in. Bovendien werkn ze op enkele volts stroomsterkte en niet op 220V. Wel zenden ze wifi uit, tenzij je de wifi uitzet.

Ik weet niet waar je precies last van hebt, maar voor het lezen van boeken of lange lappen tekst zou ik een e-reader met e-ink scherm aanraden. Dat is veel rustiger voor je ogen dan een LCD scherm, is meer vergelijkbaar met het lezen van een boek. Er zijn ook e-readers waarmee je het internet op kunt en waar je dus via wifi heel redelijk websites kunt lezen op een veel meer ontspannen wijze dan op een laptop of tablet. Verder denk ik dat als je daarnaast nog steeds een laptop of tablet nodig hebt, je het beste de schermen eens met elkaar kunt gaan vergelijken. Ga naar een elektronicazaak en probeer een en ander een tijdje uit. Zelf vind ik mijn scherpere tabletscherm fijner dan dat van m'n laptop, maar ik weet natuurlijk niet hoe dat voor jou zal zijn. Ik zou letten op instelbaarheid van licht, kleuren en scherpte en daar mee experimenteren. Verder zou ik kijken of het formaat van het scherm nog uitmaakt: klein kan fijner zijn als je een groot scherm te overheersend aanwezig vindt zijn, groot kan fijner zijn omdat je dan minder hoeft te turen voor het lezen. In het algemeen is een grotere afstand tot het scherm bijna altijd beter. Als het niet meeneembaar moet zijn, zou ik voor een desktop gaan. Niet al te klein scherm, en dan wat verder weg zetten en je werkplek goed ergonomisch inrichten. Sowieso zit je dan minder snel gespannen voorover gebogen dan bij een laptop of tablet, bediening van muis en toetsenbord kan vaak ergonomischer, en je kunt het scherm op de juiste afstand zetten. Oftewel: bovenkant scherm ongeveer op ooghoogte (staat meestal te laag) en op een minimale afstand van 60 cm (http://www.ergonomiespecialist.nl/pages/54848/Ergonomische_beeldschermwerkplek.html) Verder denk ik dat belangrijker dan het apparaat dat je gebruikt is hoe je het gebruikt. Dus dat je voldoende afwisselt, niet te lang achter elkaar naar het beeldscherm tuurt, etc. Er zijn gratis RSI-programma's te downloaden (bijvoorbeeld Workrave) die je kunt instellen op het aangeven van micropauzes en grotere pauzes. Die zijn niet alleen handig voor mensen die gevoelig zijn voor RSI-klachten, maar voor iedereen die bepaalde klachten krijgt bij het lang achtereen op een PC of laptop werken.

Vorig jaar werd ontdekt dat door het kijken naar een beeldscherm de aanmaak van het hormoon melatonine afremt. Beeldschermen zenden kunstmatig te veel van het blauwe licht uit. Zelfs als het donker is worden we dus blootgesteld aan de blauwe straling. Daarom blijf je dus wakkerder. Een gloeilamp is relatief geel en hiermee is het dus echt een probleem van "nu". Van dit geven wordt omgekeerd overigens ook gebruik gemaakt; het licht houdt werknemers actiever. Dim de monitor Gelukkig is hier iets tegen te doen. In de eerste plaats is het altijd verstandig de monitor niet op de felste stand te zetten. Dit kan via de menu knoppen (meestal rechts onder, of aan de rechter zijkant) en de instelling heet "brightness". Bij een moderne monitor is het helemaal niet vreemd om deze op 50% of lager te zetten. Pak het probleem aan door het beeldscherm minder blauw te maken Er bestaat ook software die het scherm minder blauw maakt op het moment dat het buiten donker wordt. Dit programma heet F lux. F lux imiteert de natuurlijke dag en nacht cyclus door s'avonds het scherm minder blauw te maken. Het scherm wordt een beetje oranje zodra de zon onder gaat. Net als in het echt dus! Zie bijgevoegde link waar je F lux kan downloaden.

Bronnen:
http://www.pcinside.info/nl/tutorial/77-be...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100