Kan er in een algemeen bloedonderzoek gezien worden of je een virus of bacterie infectie hebt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat ligt aan het soort virus/bacterie, als deze lichaamssystemen ontregelt door bv toxinen zal een algemeen bloedonderzoek aanwijzingen geven waarmee met te doen kan hebben. Toegevoegd na 8 minuten: Er zijn ook veel bacterie-soorten die niet pathogeen zijn maar deze kunnen evenzogoed het imuumsysteem activeren, waardoor oa. het imumoglobuline in het bloed verhoogd wordt. In wezen worden virus-en bacterieinfecties dus vaak (vrijwel altijd indirect aangetoond. Als men specifieker onderzoek doet gaat men "op kweek" zetten en daarmee kan men vaak bepalen wat voor soort boosdoener bezig is en welk antibioticum/ combinatie van middelen het meest effect zal hebben. Toegevoegd na 9 minuten: Er zijn ook veel bacterie-soorten die niet pathogeen zijn maar deze kunnen evenzogoed het imuumsysteem activeren, waardoor oa. het imumoglobuline in het bloed verhoogd wordt. In wezen worden virus-en bacterieinfecties dus vaak (vrijwel altijd indirect aangetoond. Als men specifieker onderzoek doet gaat men "op kweek" zetten en daarmee kan men vaak bepalen wat voor soort boosdoener bezig is en welk antibioticum/ combinatie van middelen het meest effect zal hebben.

Infecties kunnen worden opgespoord door bloed microbiologisch te onderzoeken. Een van de meest gangbare microbiologische tests is een kweek. Hierbij wordt wat bloed op een voedingsbodem of kweekmedium aangebracht om eventueel in het bloed aanwezige bacteriën te laten groeien. Men kan dan vaststellen welke bacterie het is en hoe deze moet worden behandeld. Virussen en bacteriën zijn doorgaans terug te vinden in je bloed. Als je ziek bent, bijvoorbeeld door een ontsteking of infectie, dan kan bloedonderzoek dus in veel gevallen uitwijzen wat de exacte oorzaak is.

Bronnen:
http://www.salusi.nl/bloedonderzoek-wat-ho...
http://www.werkendlichaam.nl/10176/1/bloed...

Vaak wel, maar dan moet de arts wel aangegeven hebben dat hij een zogenaamde differentiatie wil hebben. Elke ontsteking geeft een verhoogd aantal Wii te bloedcellen in het bloed, dat geldt voor bacteriële, virale, maar ook steriele ontstekingen. Er bestaan echter verschillende soorten witte bloedcellen. Bij een differentiatie wordt gekeken naar de verdeling van de verschillende soorten witte bloedcellen. Aangezien virussen een ander soort verdeling geven dan bacteriën is hieraan te zien of het om een bacterie gaat of een virus. Belangrijk is wel te beseffen dat dit slechts een indicatie kan geven; het is niet bewijzend. Ik heb al eerder de bacteriële superinfectie genoemd... Een bacterie is vaak redelijk aan te tonen middels een kweek van bijvoorbeeld pus. Voor virussen werkt dat niet, op zeer specialistisch onderzoek na. Anderen hebben het over een kweek van het bloed. Dit werkt alleen als de bacterie in het bloed is gekomen. Dat noemen we een sepsis, een ernstig ziektebeeld. Zulke patiënten liggen in het ziekenhuis, bij mensen die gewoon thuis zijn komt dit niet voor en is een kweek van het bloed dus zinloos. Overigens behoren kweken ook niet tot wat een arts bedoelt met "bloedonderzoek."

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100