Mag iemand van 15 jaar met een snijmachine op een snijwarenafdeling werken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. 15-Jarigen mogen alleen "niet industriële hulparbeid van lichte aard" verrichten. Een 15-jarige mag dus niet in een fabriek aan de slag of werk doen dat risico's met zich meebrengt. Ook mag een 13- of 14-jarige geen kassawerk doen. Wat mag wel: * vakken vullen * oppassen * auto's wassen * helpen bij het rondbrengen van folders/huis-aan-huisbladen * helpen bij schoonmaken * bollen pellen * helpen in de keuken van een bejaardentehuis Hoeveel uur mogen 15-jarigen werken? * Maximaal 5 dagen per week * Zondag werken is in principe niet toegestaan, gebeurt het wel, dan zaterdag vrij Toegevoegd na 1 uur: Onder de 16 jaar mogen jongeren de volgende werkzaamheden niet verrichten Zwaar werk: • tillen van meer dan 10 kg; • duwen of trekken van meer dan 20 kg; • voortdurend werken in dezelfde houding. Gevaarlijk en ongezond werk: • het werken met of in de omgeving van machines waarbij brand-, elektrocutie-, knel-, plet-, snij- of valgevaar bestaat (bijvoorbeeld het werken met een heftruck, goederenbouwlift, cirkelzaagmachine, betonmolen, vleessnijmachine); • werk waarbij ze in aanraking kunnen komen met gevaarlijke stoffen (bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen); • werk waarbij persoonlijke beschermingsmiddelen moeten worden gedragen (bijvoorbeeld een bouwhelm, een stofkap, oordoppen). Verder zijn onder meer de volgende soorten werk niet toegestaan voor jongeren onder de 16 jaar: • caissière of andere werkzaamheden waarbij de jongere zelf verantwoordelijk is voor geldzaken; • werken in de horeca wanneer daar alcohol wordt verstrekt.

In de supermarkt neem ik aan? De supermarkt zou dat het beste moeten weten, zij hebben zich aan de Arbo te houden... Volgens mij mag het gewoon wel maar zeker weet ik het ook niet, ik ga even zoeken voor je... Toegevoegd na 5 minuten: Wat ik kan vinden is dat gevaarlijk machines taboe zijn voor mensen jonger dan 18 jaar. Ik vind persoonlijk een vleeswarensnijder (nieuw woord? ;p) niet echt een heel gevaarlijk apparaat... Een sluitend antwoord kan ik je niet geven...

Nee, dat mag niet.

Nee, maar het gebeurt vaak wel. Zelf werkte ik op m'n 14e in een slagerij en ik mocht ook gewoon snijden. Ik wist dat het officieel niet mocht, maar het was gewoon "onhandig" als ik het steeds aan anderen moest vragen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100