hoe test je of het water uit de boiler wel gezond genoeg is?

zo'n 6 weken geleden hebben wij in de flat nieuwe boilers gekregen, sindsdien zijn er in 2 van mijn aquariums enorm veel vissen gestorven terwijl er eerst niets aan de hand was. nu is bevestigd dat dat indd door andere waterhardheid enz kan komen, maar vraag me af hoe je kan testen of het wel gezond genoeg is voor jezelf , het water wat uit die nieuwe boiler komt. waar kan je dat mee testen? en als de waardes niet goed zijn waar kan je dan een klacht indienen buiten het woningbedrijf om?en waar vind je de waardes waaraan het drinkwater moet voldoen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het water in een boiler wordt verhit tot ca. 90 á 95 graden waarna alle micro organismen, voorzover die nog aanwezig waren, geheel gedood zijn geworden. Dus biologisch is het water uit de boiler gewoon steriel, tenzij de boiler op een lagere temperatuur is ingesteld. (60- 65 graden bijvoorbeeld) Sommige micro organismen kunnen dit overleven en schadelijk zijn voor mens en vis. Denk aan de Legionella bacterie. Wat het gebruik voor een aquarium verder zou kunnen beïnvloeden is misschien de zuurgraad (PH) en/of de hardheid (DH) van het afgetapte water. Om dat te testen kun je bij iedere goede aquariumhandel hiervoor test strips kopen en daarmee het aquariumwater onderzoeken op gehaltes kalk en de zuurgraad. Daarna kun je actie ondernemen om eventuele afwijkingen te corrigeren met behulp van 'additieven' die je dan gedoseerd aan het aquarium water moet toevoegen. Ook hierover kan de aquarium handelaar je alles vertellen.

Ik zou me kunnen voorstellen dat bij een nieuwe boiler waarin heet water zit, in het begin metaaldeeltjes tot oplossing komen, of andere stoffen (coatings?) . Aan de andere kant, ik neem aan dat je het water in je aquarium met koud water bijvult? In dat geval loopt het water niet door de boiler heen.

In de boiler lost door de warmte een beetje metaal op in het water. Deze zware metalen kunnen schadelijk zijn voor je aquariumvissen. Daarom is het beter om het aquarium te verversen met water dat uitsluitend uit de koudwaterkraan komt en de boiler dus niet is gepasseerd. Hetzelfde geldt voor water dat voor menselijke consumptie is bestemd: tap dat af van de koudwaterkraan en verwarm het zelf indien nodig. Als je boiler en leidingen (veel) koper bevatten kan je dat fenomeen al waarnemen met een kopertestje voor aquaria. Maar als je boiler vooral uit andere metalen bestaat weet je natuurlijk nog niets.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100