Zit er lactose in kokos en amandelmelk??
Alle merken amandelmelk en kokosmelk hebben heel veel toevoegingen. Om te beginnen is er bijna altijd suiker en zout toegevoegd en in een aantal gevallen ook nog olie. Verder zie je soms E nummers erin.
Ik vraag me echt af waarvoor dit nodig is. Amandelmelk maak ik daarom zelf altijd: stukken goedkoper, lekkerder en gezonder. Kokosmelk gebruik ik eigenlijk nooit, dus daar kan ik verder niks over zeggen. Amandelmelk maak je zelf door een kopje gepelde amandelen in de blender te doen, samen met 3 kopjes water. Flink laten malen, soms gaat dat gemakkelijker als je de amandelen eerst in grove stukken hebt gehakt. Als alle noten zijn fijngemalen, zeef je het mengsel. Ik doe dit met een ongebruikt (nieuw) pantykousje dat ik speciaal hiervoor bewaar. Ik heb van een plastic linomadefles de bodem afgesneden, die fles houd ik op zijn kop en daar hang ik dat pantykousje in. Die constructie gebruik ik dan als zeef en trechter tegelijk. Ik giet de inhoud van de blender in de omgekeerde fles met pantykous. De hals van de fles steekt in een grote kan. Het vocht loopt door de kous, door de hals van de fles in de kan, de amandelpulp blijft achter in de kous. Tot slot knijp ik het vocht uit de pulp en de amandelmelk is klaar. Desgewenst kun je er wat suiker aan toevoegen (Jakkie, maar er zijn mensen die dat lekker vinden ;) ) De overgebleven amandelpulp gebruik ik om koekjes of taart mee te bakken. Je kunt dat voor elk favoriet taart- of koekrecept gebruiken. Ik laat de pulp eerst drogen, daarna vervang ik een deel van het meel dat je volgens het recept nodig hebt, door amandelpulp. Heerlijk in o.a. appeltaart, speculaas enz. En niemand proeft dat je er eerst al amandelmelk van hebt gemaakt. O ja, weet je hoe je amandelen pelt? Doe ze in een kom, giet er heet water op en laat ze een minuut of 10 staan. Giet dan het water af (eventueel spoel je de amandelen nog even met koud water om ze weer op een normale temperatuur te brengen), daarna kun je de vliesjes er zo vanaf schuiven.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.