Zit er lactose in kokos en amandelmelk??

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Pas als er een melkproduct, zoals gewoon melk aan wordt toegevoegd is er lactose aanwezig. Lactose is een dierlijk product.

Nee, dat zit alleen in de meeste dierlijke melkprodukten. Lactose, ook wel melksuiker genoemd, is een suiker die voorkomt in de melk van alle zoogdieren, koemelk bevat 4 tot 5 procent lactose. Lactose zit dus ook in de meeste zuivelproducten. Lactose komt ook voor in enkele tropische planten. Verder komt het niet voor in plantaardige producten. Zuivere lactose vormt grote, harde kristallen die moeilijk oplosbaar zijn. Lactose wordt daarom ook wel zandsuiker genoemd. Lactose is een disacharide van galactose en glucose. Het is minder zoet dan suikers zoals sacharose (kristalsuiker / rietsuiker / bietsuiker) en glucose (druivensuiker).

Nee, qua recept niet, er is geen lactose aan toegevoegd en er zitten geen ingrediënten in die van zichzelf lactose bevatten. En dat geldt ook voor alle andere plantaardige 'melk', zoals havermelk, sojamelk, rijstmelk, speltmelk, quinoamelk, amaranthmelk, amandelmelk, hazelnootmelk, gierstmelk, boekweitmelk, kamutmelk, hennepmelk, gerstmelk, etc. Wel kunnen er natuurlijk sporen van lactose inzitten wanneer het verwerkt wordt in een fabriek waar ook melk verwerkt wordt op dezelfde apparaten. Veel merken met melkvervangers zorgen dat ze op een andere lijn of in een andere fabriek verwerkt worden, waardoor er geen sporen van lactose in kunnen zitten. Maar misschien zijn er ook wel merken waarbij dat niet het geval is, en dan staat er bij de allergieinformatie aangegeven dat er sporen van lactose in kunnen zitten. Toegevoegd na 32 minuten: In Nederland kan je oa. deze soorten amandelmelk kopen: Amandeldrink en Verse Amandeldrink van Alpro (te koop in supermarkten); Amandel Drink en Amandel Drink Ongezoet van Provamel (te koop in biologische winkels/natuurwinkels); Almond, Almond Calcium, Almond Nature Sugar Free, Instant Almond en Instant Almond Calcium van EcoMil (te koop in biologische winkels/natuurwinkels). (En daarnaast heb je nog wat combinaties, zoals rijstamandelmelk, rijsthazelnootamandelmelk enzo, maar dat is niet echt amandelmelk natuurlijk). Alpro en Provamel zeggen dat hun producten ook geschikt zijn voor mensen met een lactoseintolerantie. Bij EcoMil staat op de website bij bijna alle amandeldranken dat er geen lactose in zit. Toegevoegd na 34 minuten: Theoretisch gezien zou je natuurlijk amandelmelk of kokosmelk kunnen maken met een klein beetje echte melk erin waardoor het dus lactose bevat, en het dan toch amandelmelk of kokosmelk noemen omdat het voor het grootste deel amandel of kokos is. Maar ik denk niet dat zo'n product gemaakt wordt, ik ben zoiets zelf nog nooit tegengekomen, en ik denk dat de kans dat het bestaat bij amandelmelk in ieder geval heel erg klein is, omdat merken die amandelmelk produceren weten dat een redelijk groot deel van hun klanten juist bewust een product wil zonder zuivel erin (vanwege allergie/intolerantie of diervriendelijkheid/milieuvriendelijkheid/wereldvoedselvoorziening), en dus zouden ze veel potentiële klanten daarmee wegjagen, terwijl de combinatie van amandel en zuivel volgens mij niet echt extra voordeel oplevert.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100