Heb ik een klein alcohol probleem?

Hallo,

Ik ben 17 jaar jong (over 1 maand 18).
Ik drink sinds mijn 16e verjaardag redelijk veel alcohol eerst alleen in het weekend maar dan wel totdat ik dronken ben. 4 maanden geleden ben ik gezakt voor mijn eindexamens. een paar maanden daarvoor heb ik ook onslag genomen bij mijn voormalige werkgever. dus na het laatste examen begon mijn vakantie. sindsdien drink ik elke dag. Ook moest ik steeds meer drinken om ook maar aangeschoten te raken. ook begon ik sindsdien steeds vroeger op de dag met drinken. (liefst zwaar bier) vorige week is mijn school weer begonnen en het was mijn bedoeling. om het drinken weer te beperken naar alleen in het weekend. nu word ik in de loop der dag heel onrustig en groeit mijn verlangen naar drank. als ik dan een paar pilsjes drink voel ik me weer normaal. Ik heb afgelopen week 1 dag niet gedronken.
ik drink nog steeds elke dag.

begin ik afhankelijk te raken van alcohol of valt het mee omdat ik alleen de hele vakantie elke dag dronk en afgelopen week.?

Alvast bedankt voor de antwoorden.

Toegevoegd na 1 dag:
Hallo,

Hartelijk bedankt voor alle antwoorden!

Ik wilde nog even iets toevoegen: Ik drink niet omdat ik problemen heb bijvoorbeeld door een depressie. Ik ben een echte gezelligheids drinker. ik zie nu in dat het uit de hand is gelopen.

17 september heb ik een afspraak bij verslavingszorg om verantwoord met de drank om te gaan.

Vriendelijke groeten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, jij hebt, en al helemaal gezien je leeftijd, een behoorlijk alcoholprobleem. Noem het maar gewoon wat het is: alcoholisme. Ga naar de dokter en praat er over. J doet je gezondheid heel veel schade. Merk je nu nog niet, komt nog wel en dan is het al te laat. Dit is in elk geval niet normaal. Een pilsje in het weekend okee. Maar elke dag en dan een paar! Stop ermee nu je nog kunt en stop helemaal, nog beter. Voor persoonlijke problemenzijn betere oplossingen dan een glaasje.

Dit is zeker een probleem. Diverse onderzoeken wijzen uit dat onder de 18 alcohol hersenschade als gevolg heeft, naast de directe gevolgen. Alcohol is verslafend en beschadigend zowel op korte als slechte termijn, vooral bij jongeren. In het weekend uit gaan en af en toe aangeschoten worden is tegenwoordig gezond te noemen, een sterke drang naar alcohol en regelmatig dronken zijn is echt zorgwekkend. ik zou je aanraden (zonder dat vrienden of ouders dat hoeven te weten) een afspraak met je huisarts maken om het gebruik met hem te bespreken

Ik zou het een groot probleem noemen. Je beschrijft diverse kenmerken van afhankelijkheid van alcohol. In de eerste plaats de lichamelijke gewenning, dus het steeds meer nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken. In de tweede plaats ontwenningsverschijnselen (onrustig worden in de loop van de dag en verlangen naar drank) en drink je om die ontwenningsverschijnselen te onderdrukken. In de derde plaats drink je meer dan je wilt: je wilde eigenlijk alleen in het weekend drinken, maar dat lukt niet. In de DSM-IV, het diagnostische handboek voor psychische stoornissen, wordt onderscheid gemaakt tussen alcoholmisbruik en alcoholafhankelijkheid. Afhankelijkheid is vaak ernstiger omdat dit ook een fysieke verslaving inhoudt. Daar is bij jou sprake van. Voor een diagnose van "alcoholafhankelijkheid", ook wel alcoholverslaving of alcoholisme wordt gesteld wanneer iemand door zijn alcoholprobleem minder goed functioneert (school, werk, relaties) of er duidelijk onder lijdt en er sprake is van drie of meer beschreven symptomen. Alleen al op basis van wat je hier vertelt, voldoe jij aan minimaal drie van die symptomen. Je hebt dus zéker een alcoholprobleem. Dat probleem wordt nog groter vanwege je jonge leeftijd. Je brein ontwikkelt zich tot ongeveer je 25e door en zeker drinken voor je 21e doet echt schade aan je hersenen. Persoonlijk begrijp ik niet wie ooit heeft bedacht dat jongeren van 16 of zelfs 18 mogen drinken want het brein is dan nog onvoldoende gerijpt waardoor ze én slechtere beslissingen nemen en de gevolgen van hun acties minder goed kunnen overzien, én alcohol veel en veel meer schade doet dan bij een volwassene die hetzelfde drinkt. In mijn ogen is dit voor een 17-jarige niet een klein alcoholprobleem, maar een gróót alcoholprobleem. Maar gelukkig heb je zelf door dat dit niet normaal is en dat je minder moet gaan drinken. Echt, het is ZO goed dat je deze vraag hier stelt, dat geeft al aan dat je in een vrij vroeg stadium bij jezelf herkent dat er iets niet goed gaat. Je bent dus één stap voor op heel veel mensen die veel later pas erkenden dat ze een probleem hadden met alcohol. Nu zou het natuurlijk oerstom zijn om niets met die voorsprong te DOEN. Ga naar je huisarts en vraag een verwijzing naar GGZ of gespecialiseerde verslavingszorg. Je bent er vroeg bij: zoek hulp en ga aan de slag. Dit is behandelbaar, wacht alsjeblieft niet tot het probleem nog groter wordt maar maak zo snel mogelijk een afspraak bij je huisarts. Doen hoor!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100