Wat is de beste manier om anti-depressivia af te bouwen?

Ik ben met deze medicatie begonnen omdat ik leed aan depressie, angststoornissen, zoals een sociale fobie en paniekstoornissen.

Toegevoegd na 23 minuten:
Mijn arts heeft tegen mij gezegd één week een halve en dan kan ik ermee stoppen. Heeft iemand hier ervaring mee dat betekend dat ik er in één week helemaal vanaf ben is dit niet te snel?

Toegevoegd na 1 uur:
4 jaar geleden is het begonnen, het begon met angsten en toen kwam de depressie.
Ik ben er nu achter dat het kwam door de situatie waar ik destijds in leefde.

De gesprekken met mijn arts en de medicatie hebben mij heel goed geholpen.
Maar wat mij echt beter heeft gemaakt dat was de keuze om uit die situatie te stappen.
Toen ik die deur achter me dicht trok leek het alsof ik al mijn angsten ook achter liet.
Het gaat nu heel erg goed, en kan zeggen dat ik gelukkig ben! Waar ik heel erg dankbaar voor ben!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ten eerste heel goed van je om de situatie die het je zo moeilijk maakte, achter je hebt gelaten. Ik heb ooit AD gebruikt en kon in één keer stoppen, maar ik had ze maar een paar weken en had het toen gehad met de pillen, ik houd er gewoon niet zo van. Begrijp dat mensen het wel echt nodig kunnen hebben. Wat mij goed lijkt, je hebt al overlegd met je arts en hij geeft aan dat je na eerst een week, een halve, kunt stoppen maar wanneer dit voor jóu gevoel té snel gaat, kun je misschien beter met een kwart afbouwen, zodat je een beetje vertrouwen houdt want dat is natuurlijk héél erg belangrijk. Dus denk of voel jij dat je rustiger af moet bouwen, dan zou ik het zo doen. Misschien eerst 3 kwart menemen, dan na een week een halve, dan een week een kwart en misschien is het stoppen dan makkelijker voor je want je geeft tussen de regels door aan, dat je niet goed durft. Zo forceer jezelf niet! Want misschien kan je dit; door angst, wordt de angst weer versterkt en tja dan wordt afbouwen, in de voor jou te grote stappen, moeilijk, doe het in jóu tempo! Succes Mirjamm

naar je dokter gaan om met hem overleggen. vvor een afbouw stappenplan Toegevoegd na 1 minuut: nooit op eigen houtje zoiets doen er kunnen behoorlijke bijwerkingen optreden Toegevoegd na 25 minuten: nee dat is normaal heb ik zelf ook gedaan

Zoiets overleg je met de arts die jou de medicatie heeft gegeven.

Onder doktersbegeleiding. Toegevoegd na 1 minuut: Het zijn niet zomaar pilletjes waarmee je veilig kunt beginnen en stoppen naar believen. Geen GV'er is in staat om een goed advies voor jouw situatie te geven. Mochten er toch antwoorden komen waarin mensen zeggen "mijn zus had dat ook, en die moest <...>", negeer die dan!

Dit afbouwen moet je in overleg doen met de arts wie deze heeft voorgeschreven. En niet zelf gaan experimenteren, deze tabletten moet je echt serieus nemen want geven ook bijwerkingen dus ook tijdens het afbouwen.

De eerste vraag die ik aan jou stel is, gaat het nu beter? De tweede vraag is waarom wil je stoppen/afbouwen? Ik ben zelf 1,5 aan de AD geweest. Ik merkte tegen het einde van die tijd dat het effect van de medicijnen averechts werkte. Dus in plaats van mijn depressie te onderdrukken onderdrukte de medicijnen mijn 'positieve gevoelens en zin in dingen'. Ik heb toen ik ermee begon van mijn huisarts gehoord dat de meningen ook onder huisartsen verdeeld zijn. Mijn huisarts vond het geen probleem om in een keer te stoppen de ander zegt dat je het per se moet afbouwen. Ik ben zelf in een keer gestopt en heb hier geen last van ondervonden. Ik denk dat het ook meespeelt hoe gevoelig je ervoor bent. Ik heb bijvoorbeeld ook geen tot weinig bijwerkingen gehad toen ik begon. Hoe dan ook overweeg alles goed en bij twijfel; ga naar je huisarts of vraag het als je die hebt aan je psychiater. Succes

Weet je arts waarom jij in deze situatie gekomen bent? Weet je arts wat je dwars zit? Weet je arts hoe het op te lossen? Weet je arts hoe lang je het al hebt? Weet je het zelf wel? Een week een half pilletje slikken is geen enkele oplossing! We lezen hier maar een deel van je verhaal, het echte verhaal staat hier niet. Het klinkt onlogisch en onjuist. Een depressie en angststoornissen zijn niet op te lossen met een week een half pilletje slikken, kan gewoon niet!

Het zal helemaal afhankelijk zijn van de dosis en het soort anti-depressiva die je hebt gekregen. Ik heb redelijk veel ervaring met het toedienen en afbouwen van anti-depressiva, maar zonder dat ik je arts tegen wil spreken, heb ik nog nooit iemand meegemaakt die binnen een week af kon bouwen. Bij het gebruik van anti-depressiva heb je een periode van het opbouwen van de medicatie totdat het optimaal werkt, normaal gezien heeft het afbouwen ongeveer dezelfde periode nodig. Bespreek het eventueel nogmaals met je arts als je er geen goed gevoel bij hebt, anders kun je altijd bij een andere arst navraag doen.

je lichaam is 'gewend ' aan deze medicatie. afbouwen kan heel goed, maar wel heel langzaam waarom met een halve pil één week lang? en dan niks meer? als je angstig bent voor te snelle afbouw doe dan elke week één stukje tablet minder kan de tablet in vieren gedeeld worden? mijn huisarts is voor trage afbouw zodat het lichaam eraan kan wennen het weer 'alleen' te doen. uiteraard alles in goed overleg! sterkte.

Zelf heb ik jaren SSRI's gebruikt. ivm leverfalen ben ik daarmee gestopt. Gezien de belasting voor de lever die SSRI's veroorzaakt ben ik in een keer gestopt. Dat gaf twee dagen een vervelend gevoel en toen was het over. De arts vond het "gewaagd", na die tijd was ik van veel andere klachten af. SSRI's die je nog slikt als er geen medische noodzaak meer voor is, VEROORZAKEN zelf vervelende gevoelens en verschijnselen. Dit is OOK gebleken uit tests bij gezonde proefpersonen. Toch is bij een niet doorbehandelde en dus nog aanwezige depressie het ronduit gevaarlijk plotseling te stoppen met SSRI's, de reboundeffecten kunnen mensen zelfs tot zelfmoord brengen. Dus in overleg met de arts gaan en volgens hun regime afbouwen!

Niemand beter dan een medicus kan dat zeggen, het ligt namelijk bij iedereen anders

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100