Wat is het verschil tussen thuiszorg en mantelzorg?

Door alle discussies ben ik de draad een beetje kwijt. Wie kan mij in grote lijnen het verschil uitleggen tussen PGB, WMO, thuiszorg en mantelzorg? Wie betaald nu wat, wanneer en hoeveel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mantelzorg is informele zorg, bijvoorbeeld voor een familielid. Dat is per definitie onbetaald en is ook niet hetzelfde als vrijwilligerswerk: mantelzorg is iets waar je niet zelf voor kiest, maar waar de situatie je - min of meer - toe dwingt. Bijvoorbeeld omdat iemand in je familie ziek wordt. Bij thuiszorg denk je gauw aan huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en verpleging. Maar ook begeleiding en bijv. PIT (psychiatrische intensieve thuiszorg) vallen eronder. Het gaat om (bijna) alle professionele zorg die plaatsvindt in de thuissituatie. Dan de vergoeding. Op dit moment is dat nog: enerzijds de WMO (gemeente) voor huishoudelijke hulp, vervoersvoorzieningen, rolstoelen en woningaanpassingen, en anderzijds AWBZ voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding, dagbesteding en "zorg met verblijf" (=opname). Dat gaat de komende jaren wijzigen: persoonlijke verzorging en begeleiding gaan grotendeels naar de WMO, verpleging waarschijnlijk (deels) naar de zorgverzekeraar, en de AWBZ blijft gereserveerd voor vooral instellingszorg. PGB gaat over de manier waarop zorg bekostigd wordt, niet over het potje waaruit of het soort zorg. Binnen de AWBZ kun je voor zowel zorg met als zonder verblijf kiezen uit twee manieren om zorg te ontvangen: ZIN (zorg in natura) of PGB. Ook in de WMO geldt dat voor zowel de huishoudelijke hulp als de hulpmiddelen. Bij ZIN krijg je de zorg via een instelling, bijvoorbeeld een thuiszorgorganisatie. Bij PGB koop je zelf de zorg in: je krijgt een bepaald bedrag toegekend en zoekt zelf zorgverleners of koopt zelf je hulpmiddel (alleen WMO). Achteraf leg je verantwoording af over het bedrag dat je hebt besteed. Verschil tussen ZIN en PGB is dat je bij ZIN weinig zelf hoeft te regelen en dat ook bij ziekte e.d. van een vaste zorgverlener je zorg voor je wordt geregeld. Bij PGB moet je zelf mensen zoeken en uitbetalen, al kun je de salarisadministratie weer gratis uitbesteden aan de SVB. Je bent zelf verantwoordelijk voor vervanging bij ziekte of vakantie, maar het kan een veel grote flexibiliteit geven omdat je zelf de afspraken maakt met je zorgverleners en bijvoorbeeld zelf ook de planning bepaalt. Wanneer en hoeveel vergoeding je krijgt, is voor elke vorm van zorg anders en hangt af van je indicatie. Voor de huishoudelijke hulp moet je bij de WMO zijn, voor de andere zorg bij het CIZ, centrum indicatiestelling zorg. Voor kinderen onder de 18 valt een deel van de indicatiestelling onder BJZ, Bureau Jeugdzorg.

Mantelzorg wordt gedaan door een inwonend familielid, thuiszorg wordt verricht door een instantie die thuiszorg verleent met professionele krachten. Beide worden betaald uit de door u genoemde potten enkel met het PGB betaald de zorgvrager het zelf en bij het WMO wordt de hulp betaald vanuit het WMO. Bij mantelzorg voor kinderen is het zelfs mogelijk een tegemoetkoming te krijgen van het SVB

Vanuit de thuiszorg wordt via het WMO of PGB profesionele hulp ingehuurd, dit wordt betaald vanuit de WMO, maar er wordt wel een eigen bijdrage gerekend die geïnt wordt door het CAK, maar ook kunnen de kosten betaald worden uit de PGB. Een mantelzorger komt vrijwillig en hoeft niet professioneel te zijn (bijv. een familielid, vriend, kennis of buur en wordt daarvoor niet betaald, wel kun je je mantelzorger een keer per jaar een bedankje bieden door een bedrag dat je daarvoor kunt krijgen, dit bedrag ligt hier op 250 euro en je krijgt daar een brief over thuis, waar je de mantelzorger voor kunt aanmelden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100