Waar komt het (verkeerde en gevaarlijke) idee vandaan dat het goed is voor dialysepatienten om veel water te drinken?

dit hoor ik bijna dagelijks in m'n werk, waarom blijven mensen dit toch denken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Om dezelfde reden dat veel mensen denken dat veel thee drinken goed is als je last hebt van nierstenen, dat de kachel 's nachts op 16 zetten zuiniger is dan 'm op 5 zetten, dat koud water uit de kraan eerder op je gasstel kookt dan warm water uit de kraan, dat er een mevrouw is die een hondje in de magnetron deed om droog te maken, dat condooms betrouwbaar zijn, etc. etc. etc. Wat ik dus wil zeggen: 't is dus 'gewoon' onkunde (of eigelijk onkennis, maar dat woord wordt niet gebruikt). Men zal zich pas in een bepaald onderwerp verdiepen (en de juiste kennis verkrijgen) als men zelf te maken krijgt met iets waarbij zulke kennis erg belangrijk is. Maar dan nog - er zijn mensen genoeg die totaal niet in wetenschap 'geloven'. En dialyse is nu niet echt iets wat voor zo heel veel mensen zo belangrijk is, dat ze er veel vanaf weten. Dus blijven zulke 'volksverhaaltjes' gewoon in stand.

Misschien om dat het allemaal ook niet zo zwart-wit is: "In het begin van uw behandeling mag u soms nog ruim drinken, maar naarmate u langer dialyseert, wordt de vochtbeperking vaak strenger."

Bronnen:
http://193.34.150.176/kws/files/archive/lo...

Omdat mensen dan het idee hebben dat men dan zelf de nieren kunnen spoelen? Dat is inderdaad een verkeerd idee, want de nieren hoeven niet gespoeld te worden, maar het bloed omdat de nieren het bloed niet meer (of te weinig) filteren. Na de meeste onderzoeken met contrast wordt ook aangeraden om veel te drinken om zo de vloeistoffen snel uit het lichaam te laten verdwijnen. Ook bij een blaas of neirbekken ontsteking moet je veel drinken, dus zo raar vind ik het idee niet. Maar een nierpatient (met dialyse) krijgt vast de uitleg wel, en kan dit toch ook gewoon weer doorgeven?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100