Wie heeft de oplossing voor autorij-angst? Ontstaan: zomaar, dus geen ongeluk of zo gehad. Hoe kom ik er af?

cognitieve therapie heeft niet geholpen. Rijden met een vertrouwd persoon naast me ook niet. HELP

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zijn rijscholen die gespecialiseerd zijn in dit soort angsten. Zij hebben cursussen voor mensen die wel een rijbewijs hebben maar al lang niet meer hebben gereden of opeens angst hebben ontwikkeld voor het rijden. Er is er vast wel een bij jou in de buurt.

Toch doen, ondanks je angst... Toch doen... Eerst op afgelegen weggetjes en dan weer in de stad, toch doen... Anders kun je het vergeten, dan wordt het alleen maar meer en meer angst... Door het doen, neemt de angst af... Laat je anders door een goede hypnotiseur behandelen... Die haalt dan de onbewuste belemmeringen weg...

Een oplossing voor een dergelijke angst die al langer speelt is niet eenvoudig. Eigenlijk ontstaat er "angst voor de angst" bij de meeste fobieën. Dus je hebt autorijden geassocieerd met angstaanvallen en dus is auto-rijden een zeer onveilige situatie geworden. Elke keer dat je gaat autorijden en de angst uit de klauwen loopt, wordt de angst versterkt. Tegenwoordig in de moderne psychologie wordt gewerkt met een therapie die "exposure" genoemd wordt. Er wordt een angst-hierarchie gemaakt waarbij je gecontroleerd van de situaties met een lage angstscore gaat naar situaties met hogere angstscores. Als je een specialist zoekt in deze specifieke therapie, dan heb je het meeste kans om eraf te komen. Het gaat niet om lange trajecten, een bijeenkomst of 15 moet genoeg zijn om een fobie te veranderen in iets wat minder leuk is.... als de tijd vordert krijg je misschien nog ooit heel veel lol in het autorijden. Op België is een programma geweest over fobieën en hoe mensen deze hebben aangepakt (met exposure therapie). Toevallig zaten daar ook mensen met auto-fobie bij. Ik zet de link van het programma hieronder, misschien kun je het nog nakijken (2e link)?

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Systematische...
http://www.vivavictoria.be/

Je zou toch meer in jezelf moeten gaan geloven, zelfvertrouwen krijgen over je eigen kunnen. Door iets veel te doen krijg je ervaring en kan je jou angst overwinnen. Ga desnoods een grip en slip training doen, mss vind je het best leuk. Trek je stoute schoenen aan, ga eens naar de kartbaan, daar kan je oefenen om van je rijangst af te komen en krijg je zelfvertrouwen, oefening is de les .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100