is korsten van je wonden elke keer afkrabben een zachte vorm van zelfmutulatie?

sinds mijn zes ongeveer krab ik altijd mijn korsten van mijn wonden af. zelfs al doet het pijn, ze moeten eraf. ik weet eigenlijk niet waarom.
Buiten de kans op infectie, vraag ik me af waarom ik deze onbedwingbare neiging heb...
Nu hoorde ik dat het mogelijk een vorm van zelfverminking kan zijn, een zachte vorm dan (ik snij mezelf niet of zo van die dingen).
Als dat klopt moet ik wellicht toch eens iets doen om ervan af te raken....

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, het is een 'vorm' van automutilatie. De ernst van automutilatie varieert van nauwelijks merkbaar (bijvoorbeeld zich de huid openkrabben bij jeuk) tot gedrag dat leidt tot doofheid, blindheid, amputatie van hele ledematen of de dood. Het doel van automutilatie hoeft niet in dit geval het verwonden van jezelf te zijn. Automutilatie klinkt vrij heftig, maar iedereen doet het wel eens in zekere zin. Wondjes openkrabben, op lip bijten etc.

Nee, dat is geen vorm van automutilatie. Want wat betekent die term: zelfbeschadiging. Het gaat hierbij dus om het opzettelijk beschadigen van jezelf. Als je korstjes van wondjes krabt dan doe je dat niet met de opzettelijke bedoeling jezelf te beschadigen. Het is meer een soort zenuwtrekje. De een krabt op z'n hoofd, de ander trekt aan z'n oorlel, en jij en ik hebben de onbedwingbare neiging om korstjes weg te krabben. Je huid voelt daar niet glad aan, die bobbeltjes moeten weg. Hetzelfde met velletjes nadat je verbrand bent. Tenminste, dat heb ik, maar jij misschien ook?

Bronnen:
http://www.automutilatie-site.nl/watisam.html

nee, dit is geen zelfmutilatie. Ook omdat je zelf verbaasd aangeeft dat zo;n term aan jou gekoppeld wordt. Zelfmutilatie is bewust gerciht op het voelen van pijn en verminking.. Bij jou is dit eerder het tegengestelde: je bent perfectionistich en misschien wat ongeduldig op de manier hoe moeder natuur werkt op het gebied van wondgenezing. En daarvoor een wat eigenzinnige aanpak voor een egaal, perfectionistich huidje zonder lelijke korstjes; door ze gewoon weg te krabben! Helaas komen korstjes vaak wel terug, kunnen er littekens ontstaan, of infecties, als je handen niet hebt gewassen of vuil onder je nagels hebt. Een korstje hebben is voor een vreemd fenomeen, vooral als je klein bent. Daarnaast jeukt het ook tijdens genezing. Het is dus totaal niet raar dat je het wegpulkt! Maar als je ouder bent wordt er wel van je verwacht dat je middels wel weet wat een korst precies inhoudt en hoe het geneest.. Vandaar dat volwassenen het minder vaak doen. Gewoon een oude gewoonte van je kindertijd. Zo heb je ook volwassenen die nog duimen :-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100