Is er een mogelijkheid om het roepgedrag te stoppen?

Regelmatig kom ik in een verpleeghuis op bezoek. Een oudere dame van in de negentig roept veel. Ze weet dat ze het zelf doet en vindt het heel vervelend voor de andere bewoners, bovendien wordt ze er zelf erg moe van. Dit is plotsklaps ontstaan. Ze doet het vooral op momenten dat ze alleen is, dus ook 's nachts. Ik vroeg laatst waarom ze dit deed. Ze zei: "als ik niet meer kan roepen ben ik dood, dus het is fijn dat ik het nog kan". Volgens de verzorgster is ze niet dementerend. Enige maanden gelden heeft ze een hersenbloeding gehad en daardoor is ze in het ziekenhuis beland. Aansluitend is ze opgenomen in een verpleeghuis. Voorheen woonde ze zelfstandig.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het kan goed zjn dat deze mevrouw hier niets aan kan doen en het een rest verschijnsel is van de hersenbloeding. Heel vervelend voor haar en haar medebewoners maar waarschijnlijk niet veel aan te doen. Deze mevrouw zal ook onder behandeling van een arts staan, die het probleem kent.

Uitleggen dat iemand die niet kan praten ook nog steeds leeft... verder kan iemand die leeft ook zachtjes trommelen met de vingers op de stoel of knie.

het zal heel moeilijk zijn om deze dame bij te brengen dat ze echt erg veel overlast aan anderen bezorgd. toch, als ze inderdaad nog bij haar verstand is, moet het mogelijk zijn om haar uit te leggen met héél véél geduld dat het niet nodig is om zo te roepen iedere keer. ik werk zelf met oude mensen/bejaarden en weet hoe moeilijk het is om hen iets uit te leggen in de zin van "bij te brengen". wij zijn tenslotte nog zo jong... Toegevoegd na 2 minuten: wij zijn tenslotte nog zo jong.... en zij weten alles al !! (dat vergat ik er achteraan te zeggen, zo is de reactie vaak van oude mensen). Toegevoegd na 14 uur: ik vergeet dat deze mevrouw in een verpleeghuis woont, dat betekent dat ze verpleging nodig heeft na de hersensbloeding en de opnametijd daarvoor in het ziekenhuis. al is zij niet dementerend, dan nog is zij kennelijk veranderd (voorheen zelfstandig wonend) fysiek of psychisch. overigens meer oude mensen hebben ineens de neiging om (te) veel geluid te maken (was ook zo bij mijn eigen moeder die in het ziekenhuis opgenomen werd en aldaar behoorlijk stampij maakte... niet fijn en niet bespreekbaar).

In een verpleeghuis zitten nu eenmaal alle soorten mensen. Daarnaast zal er hersenschade zijn opgetreden en weet mevr helemaal niet waarom ze wat doet.het is te simpel tezeggen wat kan ik eraan doen.daarnaast is dit de taak van de arts en de psychiater een behandel methode te maken.het lijkt ook wel of je zegt niet dement dus moet ze ophouden. Ze zit daar niet voor niets en na een hersenbloeding is gedragsverandering heel normaal

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100