Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat kan een alcoholist die gestopt is met drinken het beste doen om van de alcohol af te blijven?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
2.1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

roken, drugs, gokken, eten, alcohol, allemaal verslavingen waar je met heel veel moeite en professionele hulp uit kunt komen en met alcohol zeg je dan dat je "droog staat". sommige mensen denken dat ze niet meer verslaafd zijn, als ze niet meer drinken, maar dat is niet zo : je blijft verslaafd, maar je drinkt/rookt/eet/gebruikt of gokt niet meer.

en zolang dat goed gaat, heb je het onder contrôle.

wat kan helpen ? een goed vangnet, mensen om je heen die van je probleem weten en die je dus geen borrel opdringen of je uitnodigen om naar het casino te gaan, of je een blowtje aanbieden, bijvoorbeeld.

antwoord:
neem dag voor dag, en zorg dat de mensen om je heen je probleem kennen, vertel het ze (bij de AA is dat een onderdeel van het stappenplan, bij bouman ggz ook) en zorg dat je sterk blijft, door je te realiseren dat je dát verslaafde deel van je leven niet meer terug wilt, niet meer wilt beleven.
de problemen die je had en die er toe leidden dat je je toevlucht in een verslaving zocht, zal je te lijf moeten gaan, uit de wereld moeten helpen, anders is een terugval niet ondenkbaar en dat maakt het weer moeilijker.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
nee, @flowerlady: ik sprak niet namens mij zelf, ik had/heb geen alcohol verslaving, gelukkig, hoewel ik weet: te veel is teveel en minder is beter,. dank je wel, ik weet dat wat je zegt klopt, de eerste keer weer: sigaret / glas / gok.
had wel een gok- en rook-verslaving, allebei onder controle! mijn probleem is kilo`s: gewicht dus. al meer dan 30 jaar! en daar krijg ik zo´n schoon genoeg van!
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
mede omdat je uit eigen ervaring praat en dit doorleefd hebt. ik merk dst duidelijk aan jou

Andere antwoorden (4)

Om te beginnen natuurlijk het niet kopen. De schappen in de supermarkt waar het staat mijden. En op feestjes het gezelschap zoeken van mensen die óók fris drinken.
(Lees meer...)
Amadea
11 jaar geleden
Hulp zoeken. Want echt levenslang definitief er af blijven is het enige wat er op zit. En dat red je niet alleen als je echt ver heen bent.

Voor mij als geheelonthouder is het natuurlijk makkelijk om te zeggen ' drink wat anders, zonder alcohol' . En moeilijker kan het volgens mij ook niet zijn. Als je sigaretten zonder teer en nicotine had, zou ik die roken, en als er chips zonder calorieën waren zou ik die eten. Drinken heb je echter te kust en te keur zonder alcohol, in alle mogelijke smaken, dus ik kan me daar eigenlijk niet zo veel bij voorstellen. Appeltje, eitje.

Helaas blijkt het in de praktijk juist nog veel moeilijker dan stoppen met roken of vet eten, ondanks de alternatieven, dus moet het de alcohol ZELF zijn die voor problemen zorgt. En om die verslaving te doorbreken - van een stof die overal getolereerd, geaccepteerd en zelfs gepromoot wordt- heb je heel veel hulp, steun, motivatie en afleiding nodig. Als niet-drinker wordt het me al overal opgedrongen (doe "gezellig" mee, drink ook "lekker" wat, of, nog erger ; doe niet zo flauw / onsportief ) dus voor een ex-alcoholist moet at een ware opgave zijn.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
hoe kun je diegene het beste steunen als je er close mee bent om de moeijkste tijd door te komen en wat is de moeilijkste tijd?
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Door zelf ook nooit te drinken en samen andere gelegenheden op te zoeken dan dar war gedronken wordt. Het moeilijkste moment is de eerste periode na het stoppen (het afkicken), en na een jaar als de eerste sport / uitdaging (eventueel) er af is en het niet-drinken gewoon begint te worden. Vaak is een negatieve aanleiding (zware, stressvolle periode) ook weer even een lastige tijd.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
quote @marleen: "Helaas blijkt het in de praktijk juist nog veel moeilijker dan stoppen met roken of vet eten, ondanks de alternatieven, dus moet het de alcohol ZELF zijn die voor problemen zorgt." hoe kom je er bij dat alcohol JUIST NOG VEEL MOEILIJKER IS DAN STOPPEN MET ROKEN OF VET ETEN ? 2,5 jaar geleden ben ik gestopt met roken (na vele malen eerder, nu wèl gelukt), alcohol een paar keer per week (ja, het is lekker, nee bewust niet iedere dag), maar eten moet elke dag! en dát is een veel groter probleem, hoe en wat. maar misschien heb jij dat niet, omdat je in een jou beschermende woonsituatie zit, in "een gezin", en dat scheelt, want dat is dus SOCIALE CONTRôLE ... en DAT HELPT. ergens anders heb ik gelezen dat jij inmiddels 12 of 15 kilo afgevallen bent, geweldig, gefeliciteerd, fijn voor je! maar kom niet aan als geheelonthouder dat alcohol DUS moeilijker is dan .... vul maar in, dat kan jij dus niet voor een ander bepalen en al helemaal niet als geheelonthouder.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Dat baseer ik uitsluitend op gegevens vanuit de verslavingszorg, Jodokus. Ik heb over het algemeen zo mijn ideeen over het niet hebben van eigen invloed op zogenaamde verslavingen .; voor mij staat buiten kijf dat de eigen KEUZE daarin toch écht de voornaamste factor is, al is het een destructieve keuze. Feit is dat alcohol een verhipte lastige stof is om mee te stoppen, waar veel meer mensen er wel zelf in slagen te stoppen met roken of af te vallen. De lichamelijke afhankelijkheid is bij alcohol blijkbaar groter.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
ik geloof er niets van. ik denk dat het een lichamelijk probleem is dat misschien zelfs een neurologische oorzaak heeft.
voor iemand die verslavingsgevoelig is (IK), was gokken het ergst (financieel, dus dagelijks leven), roken heb ik als tweede probleem getackeld (was inmiddels ook financieel een probleem) en het enige wat ik al >30 jaar als probleem heb, is mijn EEUWIGE PROBLEEM... KILO´s ! heb alles geprobeerd behalve sonja bakker (rare dure produkten) en montignac , de fransman die wijn toestond (was me nooit gelukt, 1 glas wijn...! nou ja, 1 glas!!!). oh ja, heb ook nooit het sherry-dieet willen proberen, ik werkte en dan is het een beetje slordig om naar alcohol te ruiken... of niet soms ? en diëtistes die je precies vertellen wat je wel en niet mag, dat is maar zo´n 6 à 7 weken vol te houden, daarna gaat het helemaal mis en kom je minstens het dubbele aan van wat je afviel. dat is MIJN ERVARING !
Inderdaad de verleiding mijden, kijken of er een reden is waarom iemand drinkt, kan verdriet. pijn etc zijn...daar hulp voor zoeken, én bovenal afleiding zoeken of hulp in de vorm van contact zoeken met mensen/vrienden als de verslavingsdrang de kop op steekt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Een alcoholverslaving zelfstandig stoppen is vrijwel onmogelijk, omdat een verslaafde niet voor niets verslaafd is geworden.
Naast deskundige hulp, te beginnen bij de huisarts, is het ook verstandig een netwerk op te zetten van mensen, die je kunnen bijstaan. Zeg maar een vangnet: mensen die je bijvoorbeeld kunt bellen bij terugval en die je steunen.
En aanmelden bij AA: Anonieme Alcoholisten
http://www.aa-nederland.nl/index19.php
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding