Moet ik nu de supermarkt bellen om te melden dat er rauw ei in het boodschappen mandje lag ? zie verder voor uitleg.

Zag dus ei in het mandje ben ermee naar een medewerker gegaan en afgegeven, eenmaal thuis besef ik mij dat ik msschm wel het ei heb aangeraakt (was redelijk opgedroogd.)
Ik heb nog wel even naar mijn handen gekeken en zag niks zitten.
Vervolgens heb ik wel boodschappen gedaan ander mandje gepakt en gepind maw overal aangezeten. Kan dit nu kwaad ivm salmonella verspreiding of valt het wel mee ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je moet jezelf eerst maar wat beter informatie inwinnen, voordat je tot verkeerde conclusie overgaat. Hoe komt men aan een Salmonella infectie? De darmbacterie Salmonella komt via de uitwerpselen van dieren (oorspronkelijke gastheren van deze bacterie) en mensen in het milieu, het water en zo weer in onze voedselketen terecht. De meeste besmettingen vinden plaats via rauw dierlijk voedsel (vlees, kip, eieren, vis, garnalen, schelpdieren, melk etc.) door onvoldoende hygiëne, productiefouten en kruisbesmetting via bijvoorbeeld een snijplank, kunnen de bacteriën ook in salades, fruit, brood en dergelijke gaan floreren. Een enkele keer vindt er een besmetting plaats door direct contact met (huis)dieren. Je hoeft je echt niet druk te maken over een stukgegaan ei. Er zal niets gebeuren.En je hoeft niet te bellen naar de super.

Dit moet je niet verontrusten,u hebt immers niets van het ei ingenomen,dus kans op salmonella is zo goed als onbestaande.

Eventuele salmonella zit aan de buitenkant van het ei en niet aan de binnenkant. Je moet dan dus thuis net zo angstig zijn na het aan raken van een heel ei. Maak je niet druk. maar het is wel raadzaam om de mandjes in de supermarkt even schoon te maken.

"Eieren kunnen besmet zijn met de salmonella-bacterie, maar dit komt slechts incidenteel voor[4] Eieren kunnen zowel binnen als buiten de schaal de Salmonella bacterie meedragen. Binnen de schaal bevindt de Salmonella bacterie zich vooral in het eigeel. Het gaat dan meestal om een specifieke stam Salmonella enteritidis, die in staat is om te overleven in de eierstokken (ovaria) of eileiders (oviducten) van de kip en zich in het eigeel kan vestigen voordat het ei wordt gevormd. Aan de buitenzijde kunnen eieren besmet zijn met Salmonella doordat eieren het lichaam van de kip verlaten via dezelfde weg als de ontlasting. Hierdoor kunnen allerlei bacteriën, waaronder mogelijk ook Salmonella stammen, op de buitenzijde van de eierschaal terechtkomen. Deze worden deels weer verwijderd tijdens het schoonmaken van de eieren in de fabriek, maar desondanks kunnen er nog steeds bacteriën aanwezig zijn". Dus je bezorgdheid is niet geheel onterecht hoor. Ik ben overigens blij, dat iemand zich er eens mee bezig houdt. Beter voorkomen........ Dus het is goed dat je er alert op bent, maar ik denk in dit geval dat je je geen zorgen hoeft te maken. Anders zouden we ons immers allemaal zorgen moeten maken, op het moment dat we een ei aanraken of uit een doosje halen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Ei_(voeding)#Eieren_en_de_salmonella-bacterie http://www.food-info.net/nl/qa/qa-saf46.htm Hier nog wat tips. http://www.gezondnu.nl/vragen/voeding/artikel/421/rauwe-eieren

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100