Je kan jezelf trainen om je adem langer in te houden door te ventileren! Net voor je het water in gaat, probeer je zoveel mogelijk CO2 uit je lichaam te krijgen door een paar keer extra goed uit te ademen. En dan... kopje onder!
En hoe zit dat dan?
Als we onze adem inhouden gaan we O2 verbruiken en CO2 produceren. Deze CO2 is verantwoordelijk voor de ademhalingsprikkel: het geeft een sein aan ons lichaam, een voelbaar signaal dat we terug moeten inademen. Vandaar dat we na zo'n 30 seconden adem inhouden al willen stoppen.
Maar je kan jezelf erop trainen om die ademhalingsprikkel, dat signaal dat we krijgen, uit te stellen. Door te ventileren ga je proberen om zoveel mogelijk van die CO2 uit je lichaam te krijgen. Het zuurstofgehalte in het bloed zal maar lichtjes stijgen, terwijl het koolstofdioxidegehalte sterk zal dalen. Het signaal dat ons normaal gezien dwingt om te ademen wordt zo uitgesteld.'
Toegevoegd na 13 minuten:
Door deze manier van ademen worden de spieren van meer zuurstof voorzien. Het bloed is verzadigd met zuurstof, waardoor de hoeveelheid kooldioxide, die na spierarbeid als afvalproduct ontstaat, afneemt. Normaal gesproken reageert het ademhalingscentrum in de hersenen op een prikkel die door het koolzuur of kooldioxide (de zuurgraad van het bloed) wordt gegeven.
Maar bij hyperventilatie wordt deze ademhalingsprikkel verschoven en kan bewusteloosheid optreden.
Toegevoegd na 28 minuten:
Let op: Deze manier van ademen raad ik niet aan, in verband met de grote risico's!