Is een ex-alcoholist/verslaafde die nog steeds elke dag drinkt (en teveel volgens de richtlijnen) nog verslaafd?

Hij drinkt minder dan voorheen maar volgens de richtlijnen teveel (en elke dag). Zelf vindt hij het geen probleem en niet meer afhankelijk (of misschien ook wel maar ontkent hij het). Liever geen meningen maar een bron. Dit i.v.m. ruzies over wellus-nietus.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Iemand die verslaafd is geweest zal altijd verslaafd blijven. Hij kan er wel mee om leren gaan en niet meer drinken maar de verleiding zal altijd blijven. Dat de persoon nog dagelijks drinkt betekent dat hij er nog niet mee om kan gaan.

Misschien de DSM-IV criteria als uitgangspunt nemen? Criteria voor afhankelijkheid: "Afhankelijkheid van een middel (Substance Dependence) Een patroon van onaangepast gebruik van een middel dat significante beperkingen of lijden veroorzaakt zoals blijkt uit drie [of meer] van de volgende criteria die zich op een willekeurig moment in dezelfde periode van twaalf maanden voordoen: 1. tolerantie, zoals gedefinieerd door ten minste één van de volgende criteria: -een behoefte aan duidelijk toenemende hoeveelheden van het middel om een intoxicatie of de gewenste werking te bereiken. -een duidelijk verminderd effect bij voortgezet gebruik van dezelfde hoeveelheid van het middel. 2. onthouding, zoals blijkt uit ten minste één van de volgende criteria: -het voor het middel karakteristieke onthoudingssyndroom [verwijs naar criteria A en B van de criteria voor onthouding van een specifiek middel]. -hetzelfde [of een nauw hiermee verwant] middel wordt gebruikt om onthoudingsverschijnselen te verlichten of te vermijden. 3. het middel wordt vaak in grotere hoeveelheden of gedurende een langere tijd gebruikt dan het plan was. 4. er bestaat de aanhoudende wens of er zijn weinig succesvolle pogingen om het gebruik van het middel te verminderen of in de hand te houden. 5. een groot deel van de tijd gaat op aan aktiviteiten, nodig om aan het middel te komen [bv. verschillende artsen bezoeken of grote afstanden afleggen], het gebruik van het middel [bv. kettingroken], of aan het herstel van de effekten ervan. 6. belangrijke sociale of beroepsmatige bezigheden of vrijetijdsbesteding worden opgegeven of verminderd vanwege het gebruik van het middel. 7. het gebruik van het middel wordt gecontinueerd ondanks de wetenschap dat er een hardnekkig of terugkerend sociaal, psychisch of lichamelijk probleem is dat waarschijnlijk veroorzaakt of verergerd wordt door het middel [bv. actueel cocaïnegebruik ondanks het besef dat een depressie door cocaïne veroorzaakt wordt of doorgaan met drinken van alcohol ondanks het besef dat een maagzweer verergerde door het alcoholgebruik] " Ook zonder afhankelijkheid kan er trouwens sprake zijn van misbruik van een middel, waarbij ook een belangrijke voorwaarde is dat het beperkingen veroorzaakt is sociaal of beroepsmatig functioneren, of gevaarlijk gedrag.

Bronnen:
http://home.wanadoo.nl/~ruudzonneveld/DSM/...

Van een verslaving geraak je nooit volledig af. Je bent pas volledig afgekickt als je niet meer aan de zaak komt waar je aan verslaafd bent geraakt

Ik denk dat wikipedia hier een redelijk goed verhaal houdt (zie link). Vooral onderstaande stukje is hierin wellicht van belang. Hierin stelt men dat een alcoholist zijn verslaving onder controle kan krijgen, maar dat betekent dat hij dan geheel niet meer drinkt: Ontwenning Veel alcoholisten ontkennen hun probleem zeer lang en hiermee ook de persoonlijke problemen waardoor ze soms zijn begonnen met drinken, maar die ook in stand worden gehouden door het blijven drinken. Vaak wordt gezegd dat men niet kan genezen van alcoholisme: "eens een alcoholist, altijd een alcoholist". Wel kan men het onder controle krijgen. Maar zo'n "droogstaande alcoholist" moet altijd waakzaam blijven en iedere alcoholische consumptie kan de eerste van een terugval in het oude gedrag zijn.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Alcoholisme

elke dag harddrugs gebruiken is een verslaving alcohol is een harddrugs (lichamelijk en geestelijk verslavend) ja dit is een verslaving, al is het een gematigde verslaving (minder erg als voorheen). Regelmaat duid erop dat het niet sporadisch is, en als deze regelmaat doorbroken word, komt deze persoon hoogstwaarschijnlijk met lichamelijke/geestelijke afkickverschijnselen te kampen. zelf hoeft een verslaafde het probleem niet te zien, maar daag hem uit om de waarheid in te zien, door hem te vragen 1 dagje niet te drinken, dan zal hij zelf zien dat hij afhankelijk is. het is gewoon spijtig dat alcohol zo sociaal-geaccepteerd is, daardoor is het voor mensen met een alcohol probleem moeilijk om te zien dat het een probleem is.. ze zien het niet als de rotzooi die het is, omdat het zo makkelijk beschikbaar is. bij de bron, een pagina die verwijst naar de link tussen gewoonte, en verslaving. en ja, volgens de bron is iemand die elke dag na het eten 1 glaasje wijn drinkt een verslaafde, want als deze persoon dat glas wijn niet drinkt, hij/zij het persoon gaat merken. Ongezonde gewoontevorming kan voorkomen worden door: minstens 2 dagen per week niet te drinken, niet of matig te drinken wanneer je jezelf moe, gespannen of depressief voelt, je ook te kunnen ontspannen zonder alcohol, op speciale gelegenheden (bijvoorbeeld een feest) waarbij je zin hebt om alcohol te drinken, regelmatig ook een niet-alcoholische drank te nemen.

Bronnen:
http://www.alcoholhulp.be/gezond-omgaan-me...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100