Wat doet wierrook met je longen en is het schadelijk net zo schadelijk voor je als roken?

Iedereen weet dat roken slecht is voor de gezondheid. Ook al sta je naast iemand die rookt en rook je zelf niet, maar hoe zit dat met wierrook? Als je dat aan steekt en in ademt is dat ook slecht voor je longen en voor je gezondheid?

Weet jij het antwoord?

/2500

De concentratie van rookgassen bij wierrookgebruik komt niet in de buurt van een sigaret. Veel astmapatienten, waarvan ik er een ben, hebben van wierrook geen last. Ik betwijfel dan ook of het enig gezondheidrisico met zich mee brengt. Houd echter wel de hoeveelheid wierrook in de gaten, het is niet bedoeld als rookbom!

Om te beginnen: wierook branden is inderdaad slecht voor de gezondheid. Je hebt misschien wel eens een kachel van binnen gezien, of de raampjes van een kachel : bruin, zwart, en stinkend. Schoorsteenveger was vroeger echt een vies beroep vanwege al die resten die bij het stoken van dat fikkie vrijkomen. Maar ja, is een wierookstokje stoken dan hetzelfde als een fikkie? Eigenlijk wel. Je kunt het volgende proefje doen : Neem een plaatje plexiglas en een wierookstokje dat je aansteekt in een bakje zand zodat het verticaal staat. Leg het plaatje er nu boven neer zodat de rook van je stokje als het ware tegen het plexiglas botst. Als je wierookstokje opgebrand is zul je voelen aan het plexiglas dat het een beetje vettig geworden is. Stook je nog een paar stokjes op zo'n manier zul je zien dat het plexi heel langzaam bruin wordt. Dit bruine spul noemen ze creosoot. En je kan wel nagaan dat je dat niet in je longen wil hebben ! Je kunt het proefje uitbreiden door bijvoorbeeld verschillende soorten wierook tegen zo'n glaasje te stoken of zelfs een sigaret zo op te branden. Je ziet door de aanslag hoe vies verbranding kan zijn. Stoffen die je kunt tegenkomen in Creosoot zijn onder meer aldehyden en acroleïne. Het nieuws wordt nog slechter : Ze hebben in Taiwan 2008 onderzoek gedaan naar de kankerverwekkendheid van wierook en daaruit kwam dat monniken die lang in zo'n Boeddhistisch klooster waren en zich bezig hielden met het stoken van Sandelhout (hun type wierook) een groter risico liepen op kanker.

Ik kan absoluut niet tegen siagarettenrook, daar krijg ik het echt heel benauwd van. Van wierook echter, heb ik totaal geen last, vind het heerlijk ruiken en brandt het dagelijks.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100