Welk kwaad kan het als er op de verpakking van een plastic doosje in heel kleine lettertjes staat: vermijd het opwarmen van vetrijke maaltijden?

komt er dan een stof in het plastic bakje vrij die giftig zou kunnen zijn oid? in de magnetron...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In ieder geval is het risico van wegsmelten van het kunststof niet groter bij een vette maaltijd dan van een magere maaltijd. De microgolven zorgen voor het opwarmen van het water in het product. Het vet wordt door contact met het water (of damp) verwarmd, niet rechtstreeks Het échte probleem is dat vet kan dringen in de plastic, en dat heeft een ander gevolg: Waar bijna niemand aan denkt is dat het blootstellen van kunststof aan hete vloeistoffen voor migratie van schadelijke stoffen uit de plastic kan zorgen. Deze stoffen (chemicaliën zoals weekmakers, kleurstoffen, oplosmiddelen…) worden altijd gebruikt tijdens de vervaardiging van kunststof in de fabriek, en normaal gesproken, mits de gebruiksaanwijzing gevolgd wordt, is er geen gevaar van migratie. Je hebt nu een doosje waarop staat dat je contact met heet, vet voedsel moet vermijden. Dat betekent dat het materiaal schadelijke stoffen kan afgeven onder die condities. Met name weekmakers kunnen erg schadelijk zijn. Je hebt het waarschijnlijk vaak ervaren: je verwarm een vette maaltijd in de magnetron, en na afloop is het bakje gekleurd, en voelt het anders: stugger en minder flexibel. De verklaring? Het vet uit je maaltijd zit nu IN de plastic (vandaar de kleur), en de weekmakers UIT de plastic zitten nu in je maag (en straks in je bloed en de rest van je lichaam) Eet smakelijk!! :-P Ik voer zelf al jaren inspecties bij levensmiddelenbedrijven, en dit is een van de aspecten die vaak onderbelicht raken, en toch belangrijk zijn: of een materiaal van kunststof geschikt is voor het doel waarvoor het gebruikt wordt. Maar dat weet jij ook voor de toekomst! Hete vloeistoffen (in het bijzonder vette, zure of alcoholhoudende vloeistoffen) en plastic voorwerpen kunnen voor problemen zorgen, en is dus beter om deze vloeistoffen in glas of metalen recipiënten op te slaan, op te warmen en te bewaren. Zie de link op de site van de NVWA voor aanvullende info over weekmakers.

Bronnen:
http://www.vwa.nl/onderwerpen/gevaren/doss...

Het bakje zelf kan aangetast worden door het hete vet. Er kan dan een plasticsmaak aan het eten komen, echt niet lekker. En als je het in een open bakje zou verhitten dan spettert de magnetron helemaal onder. Dus dat is ook niet aan te bevelen. Beter kan je het in een glazen schaaltje met glazen deksel overdoen, en dan pas verhitten.

Het is de temperatuur. Vet wordt veel heter dan water. En dat kan zelfs voor verbranding zorgen van bakje en product.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100