Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe verander ik deze vicieuze cirkel omtrent mijn te jonge uiterlijk?

Ik ben 21 jaar, maar word altijd veel jonger geschat. Soms zelfs een jaar of 13/14. Ik weet dat het me eigenlijk niets uit zou moeten maken, maar toch irriteer ik me er ontzettend aan. Doordat ik (bijv bij de kapper) al bang dat ze me kinderlijk gaan behandelen of erg verbaasd zullen zijn als ik mijn leeftijd zeg, word ik erg onzeker en ga ik me juist 'kinderlijker' gedragen, alsof ik mezelf in de rol wil plaatsen van hoe ik denk dat anderen mij zien. Hierdoor word ik waarschijnlijk nog jonger geschat.
Hoe verbreek ik deze vicieuze cirkel?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
2.7K
Amadea
11 jaar geleden
Of is dit bedoeld voor onderzoek, in het kader van jouw studie Psychologie?
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ik ben het eens met de reactie voor mij.
Nu zit je ermee maar als je 50 bent en iedereen schat je 30 jaar dan lach jij het laatst ;)
Ik ben 32 en word regelmatig rond de 20 geschat je moet het niet te zwaar opvatten.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Toen ik 27 was werd mij gevraagd bij het casino in Scheveningen of ik al 18 was geweest. Aan mijn gezicht zag hij genoeg. Kon zo doorlopen. Zonder verdere legitimatie. Komt vanzelf goed. En ach mijn oma was er blij mee ging geloof ik tot 14 jarige door voor 11 jarige als we ergens naartoe gingen.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
@Amadea Nee, dit is een vraag voor mezelf, niet voor m'n studie.
@Hambucker Dat is waar, maar daar heb ik op dit moment helaas niks aan. Ik zie het een beetje hetzelfde als wanneer je tegen een 40 jarige die ouder geschat wordt, zegt van 'Waar maak je je druk om? Vroeger had je het juist fijn gevonden.' Maar verder hoop ik inderdaad dat ik later nog steeds jong geschat word, en dan als laatste lach. Een paar jaartjes jonger zou ik niet zo erg vinden. Maar als een jongen van mijn leeftijd in een restaurant aan mijn broertje van 11 én mij vraagt hoe oud we zijn in verband met het kindermenu (tot 12 jaar), vind ik dat niet zo leuk :P Ik heb het gevoel dat ik vaak niet helemaal serieus wordt genomen door mijn jonge uiterlijk...
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ik herken dit wel. Ik word ook mijn hele leven al jonger geschat (en daarnaar behandeld). Dat is best vervelend; maar ik begin er steeds meer aan te wennen. Volgens mij zit het antwoord op je vraag eigenlijk al een beetje in je eigen verhaal.
Je schrijft dat je je "kinderlijker" gaat gedragen doordat je onzeker wordt en bang bent voor hoe mensen op je zullen reageren (self-fulfilling prophecy). De oplossing zou dus zijn: dat niet meer doen; je "volwassener" proberen te gedragen. De eerste stap heb je al gedaan: Je ervan bewust zijn dat je je in bepaalde situaties "kinderlijk" gedraagt.
De volgende stap lijkt mij: Volwassener gedrag proberen te vertonen. Dat is simpel gezegd; maar ander gedrag aanleren en onzekerheid overwinnen is behoorlijk lastig! Het zou kunnen helpen door van tevoren te bedenken hoe je je volwassener (bijvoorbeeld zelfverzekerder??) zou kunnen gedragen in een situatie.
Dat klinkt wat geforceerd en onnatuurlijk. En als je zo'n van tevoren bedacht scenario gaat toepassen, zal het in het begin ook zeker ongemakkelijk aanvoelen. Maar dat komt doordat je het niet gewend bent. Bedankt bijvoorbeeld voordat je naar de kapper gaat, wat het gedrag is wat je niet wilt vertonen? Hoe is je lichaamshouding? Hoe klinkt je stem en wat zeg je?
En hoe zou je dat anders kunnen doen? Hopelijk werkt dit.
Succes in elk geval.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ook ophouden om in verkleinwoordjes over jezelf te praten. Je heet dan wel Maartje, maar Imaartjuhhh is toch wel ERG 'kijk mij eens 14 jaar zijn' :)
Amadea
11 jaar geleden
Dat is een hele goeie opmerking, stippel! Als Maartje ook in het echt de naam van de vraagstelster is dan zou zij kunnen beginnen met zich als volwassene voor te stellen met Martha.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ik praat nooit in verkleinwoorden over mezelf ;) Zoals ik hieronder al aangaf, heb ik deze gebruikersnaam ooit op mijn 13e aangemaakt. De naam is een beetje blijven hangen (mede doordat mijn eigen naam vaak al bezet is als gebruikersnaam) maar inderdaad aan vervanging toe.... Overigens heet ik niet Maartje, maar Imara en gebruik ik voor officiële dingen ooit een gebruikersnaam zoals imaartjuhhh, wat inderdaad overkomt als een puber (wat ik ook was toen ik de naam ooit verzon)
Amadea
11 jaar geleden
Met de gegevens die ik nu van je weet heb ik twee foto's van jou op internet gevonden. Lang dun donker haar en en leuke lach. Ik vind je er helemaal niet uitzien als 13 of 14, maar geef je zeker 17 of 18. Het zal toch grotendeels door de manier waarop jij je gedraagt zijn dat je jonger wordt ingeschat...

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (7)

Ikzelf wordt jonger geschat als ik me geschoren heb. Een snor en baard maken mij ouder. Misschien dat dit een optie is?

Ik weet niet wat je draagt. Echter 'volwassen' kleden kan een verschilletje maken.

Misschien kun je aan de kapper vragen of er een kapsel is die bijdraagt aan een meer volwassener uiterlijk.

Vraag anders eens aan de mensen waarom ze denken dat je jonger bent. Het is moeilijk antwoord te geven als je iemand niet ziet.

Hopelijk ben je dan toch een beetje geholpen.
(Lees meer...)
11 jaar geleden
gvrox
11 jaar geleden
Ik denk dat "imaartjuhhh" een dame is, die zal geen snor of baard willen. (overigens wel een username die eerder doet denken aan een 14-jarige dan iemand van 21 ... )
Amadea
11 jaar geleden
Inderdaad, gvrox. Wíl ze eigenlijk wel volwassen zijn?
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Klopt, gelukkig heb ik geen snor ;)
En wat betreft de gebruikersnaam heb je helemaal gelijk, die is hoognodig aan vervanging toe...
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ik hoef echt niet ouder geschat te worden, maar minstens 18 zou wel fijn zijn.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Een schnor is tegenwoordig erg trendy, ook om je nek.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Misschien moet ik maar eens een snor laten staan dan :D
Zoals je zelf al zegt, moet je je er niets van aantrekken. Maar het zou inderdaad tot onzekerheid kunnen leiden. Ik zal eerlijk mijn idee geven. Niet persoonlijk of kwetsend bedoelt. Maar als je bijv naar je nickname kijkt, imaartjuhh... Daar kom je al niet echt volwassen over. Ik weet niet of je een jongen of meisje bent, maar als meisje zou ik me er niet echt heel druk om maken. Misschien ben je ook heel klein en fijn gebouwd? Als man zou je kunnen denken aan mss een ander type haar ( alles uit de buurt van een J. bieber kapsel oid) je zou aan sport kunnen doen, hoewel je natuurlijk in lengte niet meer echt groeit na 21 jaar...
Als meisje kan je denken aan haar, kleding ( hakjes) en make-up... Niet doen als je er zelf niet achterstaat. Want je kan pas uit je onzekerheid komen als je lekker in je vel zit...

Ook de relatiesfeer ( werk, vrienden en liefde) kan invloed hebben... Denk aan een relatie van iem die ouder is. ( niet meteen je relatie uitmaken nu;)) Maar zet al dit soort dingen even op een rijtje en mss kom je zelf met een antw. Als je nog vragen hebt mag je me wel een pm sturen.

En als het allemaal niet werkt voor je, kan je altijd overwegen er een keer met een psycholoog oid over te praten. Die kan je ook zelf inlaten zien waarom dingen wel of niet goed voor je zijn....
Succes
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Dat van die naam begrijp ik helemaal. In een ver verleden heb ik die naam ooit als gebruikersnaam aangemaakt, en die is op de een of andere manier blijven hangen. Maar duidelijk aan vervanging toe ;) Ik ben een meisje overigens. 1.63 en dus best klein van stuk. Heb het idee dat dat soms ook wel meespeelt.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
;)
Je zult moeten beginnen met je er niets van aan te trekken. Misschien moet je er zelfs blij mee zijn. Als je maar wel altijd een legitimatiebewijs bij je hebt zodat je in vervelende situaties direct aan kunt tonen meerderjarig te zijn.
Vervolgens is er wellicht wijziging te brengen in hoe jij je kleedt, schoeit en opmaakt om er volwassener uit te gaan zien. Ook het soort kapsel maakt veel uit.

Toegevoegd na 4 dagen:
Nu ik (dankzij het antwoord van Kristal) ook je stem heb gehoord kan ik mijn vermoeden doorgeven dat het door de stemhoogte komt dat jij zo jong wordt geschat. Meisjes die van kind naar vrouw groeien gaan met een lagere stem praten. Als jij praat op dezelfde hoogte als dat je zingt, dan is dat een stemhoogte die bij een kind hoort. Dan is mijn advies om te gaan oefenen op het praten met de stem van een volwassene!
(Lees meer...)
Amadea
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Hoi Amadea, Zoals ik bij het antwoord van Kristal ook al aangaf, ben ik op dat filmpje ook een jaar of 14/15.
Daarnaast heeft de stemhoogte bij zingen opzich niet veel te maken met een meisje/vrouw zijn. Dat heeft er mee te maken dat ik sopraan ben.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Die min is overigens niet van mij
Wat ben je een bofkont, met je jonge koppie!!
Nu even lastig, maar als je ouder wordt, heb je daar heel veel voordeel aan.
Met grote bewondering zullen ze naar je kijken, dat je er zo jong en vitaal nog uit ziet.
Dat worden extra puntjes voor de vrouwtjes!
Veel mensen , ook mannen geven een vermogen uit, om er nog maar jong uit te kunnen zien , doen allerlei kuren en/ of operaties en jij hebt het voor niets!
En voor nu, je snor laten staan, heb ik toen ook gedaan!
Die zit er nu al 50 jaar!

Toegevoegd na 4 minuten:
ha, ha, ik weet bijna zeker dat je een meisje bent, dus dat van die snor is niet zo'n slim idee.;-)
Maar de rest van mijn antwoord blijft het zelfde.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
prachtige analyse........ +
Wat u beschrijft zijn niet echt leuke ervaringen voor iemand van 21 jaar. Iedereen wil graag voor 'vol' worden aangezien.

Doet u dat niet? Iemand op zijn uiterlijk beoordelen? En hebt u dan geen spijt als u dat gedaan hebt als u die ander een klein beetje beter leert kennen?

Ik stel deze vraag alleen maar omdat we mensen 'op afstand' in eerste instantie alleen maar kunnen inschatten via onze ogen. We noemen dat discriminatie.

Hier is een zeer adequate methode voor: gematigd boos worden. Als iemand u voor 13 jaar inschat en als zodanig behandeld dan is het een 'logische' stap om die persoon de vraag te stellen: 'Waarom behandelt u mij als een kind?'

De ander zal dan schrikken en zijn verontschuldigingen aanbrengen. Hij/zij heeft iets 'geleerd'.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Een dikke min. Dat heet helemaal geen discriminatie, maar bevooroordeeld zijn.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
@ Niels: Discriminatie betekent letterlijk "het maken van onderscheid". De betekenis van het woord discriminatie is in maatschappelijk en juridisch opzicht gaan afwijken van de letterlijke betekenis; in die context wordt onder discriminatie verstaan: "het onrechtmatig onderscheid maken tussen mensen of groepen". Bij de vraag of het maken van onderscheid tussen mensen discriminatoir is, is het van belang om na te gaan of gelijke gevallen ook gelijk behandeld worden. Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Discriminatie Een vooroordeel is een mening die niet op feiten is gebaseerd. Voltaire definieerde een vooroordeel als een mening zonder oordeel[1]. Een vooroordeel is meestal een mening over iemand of een groep mensen. Het gaat bijvoorbeeld over één kenmerk van een stereotype. Vaak zijn vooroordelen (het resultaat van) veralgemeningen. Voorbeelden van vooroordelen zijn: 'alle Duitsers hebben bierbuiken', 'Belgen zijn dom', 'Nederlanders zijn krenterig' of 'dikke mensen zijn gezellig'. Vooroordelen zijn een menselijk hulpmiddel om een grote stroom aan informatie in pakketten op te slaan in het geheugen. Het is onmogelijk om alle informatie die tot iemand komt individueel te verwerken, daarom worden groepen vaak aan één kenmerk gekoppeld. Het hebben van vooroordelen kan echter ook negatieve gevolgen hebben. Het is moeilijk om boven deze vooroordelen te staan en het kan negatieve gevolgen hebben op de manier waarop iemand met mensen omgaat. Als mensen op basis van deze vooroordelen worden achtergesteld, is er sprake van discriminatie. Vooroordelen zijn hardnekkig en als een bepaalde groep eenmaal een etiket heeft gekregen dan is het moeilijk dit te veranderen. Een goede manier om hier tegen in te gaan is kennis. Door mensen of een groep mensen beter te leren kennen wordt vaak duidelijk dat de vooroordelen op onjuiste veronderstellingen berusten en niet waar zijn. Het spijt me u te moeten meedelen dat op grond van het vorenstaande uw reactie incorrect is.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Dat gematigd boos worden, is misschien wel een goede.
Als iemand mij jonger inschat, reageer ik niet tot nauwelijks, terwijl ik het van binnen niet leuk vind en het eigenlijk als een soort belediging opvat. In zo'n geval blijf ik dus met het rotgevoel zitten, in plaats van de andere persoon.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Probeer het eens uit. Wat kan er mis gaan?
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
imara: het advies van hansppc is zeker de moeite waard, profiteer ervan!
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
vergat ik: plus!
Hallo, ik ben een jongen van 21 jaar en ik heb net hetzelfde. Ik word altijd en overal jonger geschat. Ik leef zeer gezond, ben atletisch gebouwd en klein van gestalte (1.73m). Om er een beetje ouder uit te zien laat ik mijn bakkebaarden staan. Verder heb ik een kort kapsel en draag ik veel slim fit kleren, blazers, klassieke herenschoenen, accessoires zoals een horloge en een riem want daardoor vind ik persoonlijk dat je er volwassener en groter door uitziet. Misschien moet je eens pumps proberen met blazertje en handtas en een beetje mascara. Et voilá, daar heb een jonge, aantrekkelijke dame! :)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ik zag je filmpje op Youtube, en het is volgens mij heel simpel te door breken hoor ;-)

Je zou je kapsel kunnen veranderen want je hebt mooi haar en een pony is leuk maar een pony maakt je wel jong/kinderlijk.
Je zou je ogen wat op kunnen maken als je je daar goed bij voelt want dat maakt ook wat volwassener.
En misschien een assertiviteitscursus gaan volgen zodat je een zelfverzekerde jonge vrouw wordt.

Je ziet er goed uit meis, en echt niet als 13/14 jaar (sommige mensen kunnen écht geen leeftijd schatten!), maar als je er echt wat ouder uit wilt zien kan je dat heel simpel doen met wat aanpassingen ;-)
(Lees meer...)
Kristal
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Hoi Kristal. Dank je wel voor je antwoord.
Ik weet niet welk filmpje je hebt gezien, maar er staan ook wat filmpjes op waar ik ook echt nog maar 14 ben. Inmiddels heb ik ook geen pony meer, en zijn met name mijn ogen veel meer opgemaakt.
Een assertiviteitscursus is misschien wel wat. Daar heb ik zelf ook ooit aan gedacht. :)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ik denk dat je het filmpje hebt gezien voor een auditie van de sound of music. Dit filmpje is iets van 6 jaar geleden gemaakt (en pas een paar jaar later op youtube gekomen). Inmiddels zie ik er dus wel wat ouder uit :)
Kristal
11 jaar geleden
Precies! Het was het filmpje voor die auditie aan het liedje te horen ;-)
Nou schatte ik je daar toch al gauw 14-15 jaar, en nu ben je ouder dan toen, heb je al je haar anders zeg je, en wat make-up...
Eerlijk gezegd vermoed ik dat je gewoon een paar mensen hebt getroffen die slecht leeftijden kunnen raden, want volgens mij zie je er nu naar je leeftijd uit. Maar die assertiviteitscursus zou je een meer zekere uitstraling kunnen geven,
ik zeg: gewoon doen ;-)
Je kan daar je hele leven wat aan hebben.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Dankjewel voor je antwoord. Ik ging er ook altijd vanuit dat ik gewoon de verkeerde mensen trof, maar aangezien het vaker gebeurde, dacht ik dat het misschien toch wel aan mij zou liggen.
Ik zal eens kijken naar zo'n assertiviteitscursus. ;)

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding