Wat doet een huisarts precies?

In mijn beleving is het iemand die je onderzoekt, doorverwijst of je doorverwijst naar de apotheek voor o.a. medicijnen.

Maar is dat ook zo? Wat houdt de functie van huisarts zijn precies in? Wat doet een huisarts?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De huisarts vervult de 'poortwachtersfunctie'. Bewaakt dus de toegang naar de tweede lijn (o.a. het ziekenhuis, waar zorg veel duurder is). Omdat huisartsen goed kunnen beoordelen welke klachten zij zelf kunnen behandelen en welke patiënten doorverwezen moeten worden, én doordat het in Nederland zo geregeld is dat patiënten niet zonder verwijzing naar een specialist kunnen, zorgt de huisarts ervoor dat mensen niet onnodig terecht komen bij allerlei specialisten. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook beter voor de patiënt: áls die wordt doorverwezen, komt hij direct bij de juiste specialist terecht. Omdat de meeste mensen bij ons een eigen huisarts hebben, is er altijd één arts op de hoogte is van het gehele dossier van de patiënt, waardoor de zorg beter en veiliger is. In landen waar de huisartsenzorg niet zo gestructureerd is, kan het veel gemakkelijker voorkomen dat patiënten bij allerlei specialisten lopen die van elkaar niet weten wat ze doen, dat in het ziekenhuis of de apotheek waar een patiënt komt niet bekend is of iemand belangrijke allergieën heeft, of dat er gewoon geen oog is voor de patiënt die meer is dan alleen een optelsom van zijn klachten waarvoor hij door diverse specialisten wordt behandeld. Maar ze bewaken niet alléén de toegang naar de tweede lijn. Dat dóen zij ook, maar dat doen ze vooral door heel effectief te werken. De cijfers uit diverse onderzoeken lopen wat uiteen, maar huisartsen handelen in Nederland zo'n 90-95% van de klachten zelf af. Dat zijn dus allemaal klachten waarvoor een patiënt niet naar een specialist hoeft. Dus geen wachttijden, geen vreemde artsen die je niet kent, geen onnodige belasting op de tweede lijn waardoor wachttijden voor ándere patiënten ontstaan, en geen onnodige kosten. De klachten die huisartsen afhandelen, zijn heel divers: o.a. psychische klachten, bacteriële of virale infecties, buikpijn- of hoofdpijnklachten, gewrichtsklachten, hoge bloeddruk, diabetesmanagement, eerste hulp en kleine verrichtingen. Eén van de voordelen van huisartsenzorg is dat het letterlijk dichtbij de patiënt gebeurt, en dat een huisarts ook een huisbezoek af kan leggen bij een zieke patiënt. Je moet er toch niet aan denken dat je, zodra je te ziek bent om zelf te reizen, altijd met een ambulance naar het ziekenhuis moet voor onderzoek. Of dat je met elke blaasontsteking naar een specialist moet. Dát is wat een huisarts voorkomt. En veel mensen vinden het ook erg prettig om een vast aanspreekpunt dicht bij huis te hebben.

De zaken die je noemt kloppen. Maar een huisarts is er ook voor een gesprek voor als je problemen hebt. Verder doen ze ook huisbezoeken als de patient niet zelf kan komen. En sommige huisartsen, niet allemaal, bezoeken hun patienten in het ziekenhuis.

Huisartsen zijn hét eerste aanspreekpunt in de zorg voor hun patiënten. Je kunt bij je huisarts terecht met acute klachten en zorgvragen, maar ook mensen die als gevolg van ziekte een langdurig proces van zorg doorlopen zijn bij hun huisarts aan het juiste adres. De huisarts is een persoonlijk gids en vraagbaak. Huisartsen zijn breed opgeleid en weten van veel specialismen wat. Ze kunnen hierdoor goed inschatten wanneer zij iets zelf kunnen afhandelen en wanneer er door een specialist naar gekeken moet worden. Van alle problemen die aan de huisarts worden voorgelegd stuurt hij ongeveer 10% door naar een specialist of andere hulpverlener. Een groot deel van de hulpvragen handelt de huisarts dus zelf af. Dit kan zijn in de vorm van een gesprek, of het uitschrijven van een recept, maar veel huisartsen voeren ook kleine chirurgische ingrepen uit. Denk hierbij aan het weghalen van wratten of lipomen, het nemen van een biopt of het verwijderen van een ingegroeide teennagel. Toegevoegd na 1 minuut: http://www.rtl.nl/(/gezondheid/ditismijnlijf/home/)/gezondheid/ditismijnlijf/components/home/articles/rolvanhuisarts.xml

De functie van de huisarts is om je te helpen bij je gezondheid.D.m.v voorlichting,advies behandeling en doorverwijzing naar specialisten.Niet alleen naar het ziekenhuis maar ook naar maatschappelijk werk,kinderbescherming,fysiotherapie etc. Hij of zij is er dus om samen met jou op zoek te gaan naar een oplossing voor je medische of maatschappelijke/psychische problemen.Dit alles naast het behandelen van kleine medische problemen.Vandaar ook de toepasselijke naam huisarts.Meestal op de hoogte van het reilen en zeilen binnen een gezin en de problemen die er spelen en kan derhalve een zinvolle taak vervullen in het doorverwijzen naar juiste plek voor hulpverlening.

Huisartsen hebben een poortwachter functie. Als hij er niet zou zijn zouden mensen voor alles en nog wat naar specialisten gaan. Met als gevolg lange wachtlijsten en hoge kosten. Dus bij klachten, niet lekker in lichaam of geest zitten, wonden, etc, ga je naar de huisarts. Hij schat in of specialistische zorg nodig is en verwijst eventueel door. Is dat niet nodig dan kan hij advies of medische zorg verlenen.

Wat doe je als huisarts: Als huisarts help jij mensen met verschillende lichamelijk of geestelijke klachten. Zo onderzoek je welke ziekte iemand heeft, je schrijft medicijnen voor, je verwijst mensen door naar een specialist of je praat met iemand die het thuis vaak moeilijk heeft. Sommige patiënten komen naar het spreekuur en andere bezoek je. Je houdt alles zorgvuldig bij. Je verwerkt uitslagen die je binnen krijgt, je geeft informatie van de patiënt door aan specialisten bij wie hij in behandeling wordt genomen. Je legt alles duidelijk uit. Je vertelt wat er aan de hand is, hoe je het beste kan leven en je stelt mensen gerust. Ook kan je wondjes hechten en verbinden en voer je kleine chirurgische ingrepen uit. Je overlegt veel met apothekers, therapeuten en specialisten. De diensten die je werkt kunnen heel verschillend zijn. Je kan ook ’s avonds, ’s nachts en in het weekend werken. Als huisarts kan je ook een eigen praktijk hebben. Je hebt dan de leiding over het personeel, zoals praktijkondersteuners en secretaressen en je houdt de administratie bij. Je bent als huisarts nooit uitgeleerd. Je moet natuurlijk wel op de hoogte blijven van ontwikkelingen in je vak. Dit doe je door naar congressen, studiedagen, cursussen en trainingen te gaan. ------ Je verricht dus wel kleine ingrepen dus dat is al meer dan in jouw vraag, verder veel overleg plegen dus en je bent vaak leidinggevende.

Bronnen:
http://zakelijk.infonu.nl/banen/67199-wat-...

De huisarts is het eerste laagdrempelige aanspreekpunt bij niet acute gezondheidsklachten en -vragen. Een 'precies' antwoord is heel moeilijk te geven bij een zo breed specialisme in de geneeskunde. De huisarts probeert duidelijk te krijgen wat er aan de hand is bij een hulpvraag en vraagt in de eerste plaats uit, zoals dat zo mooi heet, maar wel volgens een bepaalde structuur. Daarbij, en ook bij de observatie en bij eventueel onderzoek, zijn alarmsignalen van belang, zoals koorts, pijn op de borst en uitvalsverschijnselen. Daardoor kan de huisarts snel te weten komen of er iets ernstigs aan de hand kan zijn. Zo ja, dan volgt er een passende behandeling of doorverwijzing, die kan variëren van een verwijsbriefje, een recept of het onmiddellijk bestellen van de ambulance of het inschakelen van de crisisdienst van de GGZ. Bij niet acute situaties speelt uitleg meestal een belangrijke rol. Die varieert van geruststelling tot psycho-educatie, een soort van leertraject over hoe om te gaan met een kwaal. Maar ook over hoe om te gaan met medicijnen of de zin of onzin van antibiotica of doorverwijzingen. Ter aanvulling van een aantal al gegeven uitstekende antwoorden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100