Chronisch vermoeid en moet stoppen met studie. Kans op financiële hulp?

Achtergrond info:
Ik ben nu 23 jaar, vanaf mijn 16e begonnen de klachten op te spelen. Ik ben toen onderzocht in het ziekenhuis waar niets uit kwam en heb er toen mee leren leven. Vanaf november 2010 zijn mijn klachten sterk verergerd op zodanige manier dat ik niet meer normaal kan leven (kan niet meer naar het park of bij vriendinnen op bezoek zonder daarna 3 dagen uitgeschakeld te zijn) sinds een maand zit ik aan een stuk door thuis omdat helaas ook mijn opleiding gewoonweg niet meer gaat.

Ik ben chronisch vermoeid en loop al ongeveer een jaar in het ziekenhuis om te laten onderzoeken wat het is, hier is niets uitgekomen en ze verwezen mij door naar alernatieve geneeswijze.
Er is mij nog niet duidelijk of ik in aanmerking kom voor een verklaring voor CVS/ME. Wel weet ik dat ik zal moeten stoppen met mijn studie. Ik maak mij zeer veel zorgen, ik kan naast mijn opleiding wegens ziekte niet werken en ben dus aangewezen op mijn stufi en een studenten lening bij de IBG. Nu mijn opleiding wegvalt en ik dus ook niet meer bij kan lenen bij de IBG en geen stufi meer ontvang betekend dit dat ik geen geld meer heb.

Ik zat te kijken naar mogelijkheden en kwam bij de wajong uitkering uit. Nou las ik ergens echter dat ik voor een wajong uitkering uiterlijk 8 maanden na het ziek worden aanvraag moet doen. Vervolgens is er ook nog een wachttijd van een jaar. Betekend dit dat ik gewoonweg niet meer in aanmerking kom of een jaar zonder geld zit?

Alle tips zijn welkom!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De wachttijd voor Wajong betekent dat je minstens een jaar ziek moet zijn voordat je ervoor in aanmerking komt. Als jij november 2010 zou nemen als eerste arbeidsongeschiktheidsdatum, en UWV is dat met je eens, dan voldoe je daar ruimschoots aan. Daarnaast is het in de "nieuwe" Wajong zo dat je pas een uitkering krijgt 16 weken nadat je hem hebt aangevraagd, behalve als je volledig en duurzaam arbeidsongeschikt wordt verklaard, dan krijg je hem vanaf het moment van aanvraag. Klachten als die van jou zijn moeilijk te objectiveren, en in de praktijk blijkt dat de beoordeling van een UWV-arts vaak niet overeenkomt met de beperkingen zoals de patiënt die ervaart. Bereid je er dus op voor dat je heel duidelijk zult moeten uitleggen wat je allemaal niet kunt, en ook waaróm je dat niet kunt. De arts wil zoveel mogelijk objectieve informatie verzamelen, en dat maakt zo'n beoordeling bij vermoeidheidsklachten extra lastig. Daarnaast ligt zeker in de nieuwe Wajong veel sterker het accent op begeleiding naar werk, en de uitkering komt pas om de hoek kijken als dat niet mogelijk blijkt. Afhankelijk van hoe jij functioneert zal dus eerst worden gekeken of je geen aangepast werk kunt doen, bijvoorbeeld met een lager werktempo, meer rust tussendoor, of aangepaste werktijden. Soms is dat uiteraard niet mogelijk, maar in eerste instantie is dit wel het doel. In de nieuwe Wajong worden dan ook diverse tussentijdse beoordelingen gepland, en pas als je 7 jaar een uitkering hebt zal een beoordeling definitief worden. Als je in aanmerking komt voor Wajong, hangt het dus van de beoordeling van het UWV af wanneer je uitkering start. Als men die datum in 2010 neemt als eerste arbeidsongeschiktheidsdag, dan krijg je in het ene geval 16 weken na aanvraag de eerste betaling, en in het andere geval al meteen (als je dus volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zou zijn, maar dit gebeurt niet snel). Als men het moment van uitschrijven van je studie als eerste dag neemt, heb je nog een jaar wachttijd. Als je geen Wajong krijgt, of nog niet meteen Wajong krijgt, dan kun je een aanvraag doen bij de gemeente voor een Bijstandsuitkering. In principe heb je dan een sollicitatieplicht, en waarschijnlijk volgt er een beoordeling door een onafhankelijk arts om te kijken of en in hoeverre de gemeente bij jou die plicht kan opleggen. Maar je hoeft dus niet zonder inkomen te zitten omdat je ziek bent, je zult óf Wajong, óf Bijstand krijgen.

Iedereen die niet kan werken, of anderszins geen inkomen kan verwerven, heeft recht op bijstand. Je kan het beste contact opnemen met de Sociale Dienst van je woonplaats en een gesprek aanvragen. Er zal wel e.e.a. moeten worden bevestigd door het ziekenhuis, maar een inkomen zul je wel krijgen. Er zal wel gekeken worden naar de restcapaciteiten, en daarvoor zal je mogelijk een sollicitatieverplichting krijgen. Ga een uitkering aanvragen, en de rest wordt door de Sociale Dienst gewezen hoe te handelen.

Je kunt Wajong aanvragen als je aan de voorwaarden voldoet (zie bron). Voor de Wajong moet je echter een schriftelijke medische indicatie en antwoord op de toekomstverwachting hebben van een specialist. Daarnaast geldt inderdaad 1 jaar wachttijd. Als je niet aan de voorwaarden voor een Wajong-, WAO- of WIA-uitkering voldoet, kun je een Bijstandsuitkering krijgen. Ook dan moet je aan voorwaarden voldoen (zie bron).

Bronnen:
http://www.rechtopbijstand.nl/inhoud?pid=2584
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wa...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100