Waarom zijn (de meeste) hoofdluisempidemieën alleen op basisscholen?

Waarom hoor je dat nooit op middelbare scholen, universiteiten etc? Daar loopt iedereen af en aan ipv telkens bij dezelfde mensen in dezelfde klas te zitten.
Ik heb tenminste nog nooit gezien dat er ergens anders dan op basisscholen aan aanplakbiljet met 'hoofdluis geconstateert' zien hangen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op peuterspeelzalen en basisscholen komen de kinderen veel met elkaars kleding in aanraking. Denk bijvoorbeeld maar aan een verkleedkist. Ook via de jassen aan de kapstok kunnen de kinderen hoofdluis opdoen. Er worden tegenwoordig op veel scholen speciale luizenzakken gebruikt. De kinderen stoppen hun jas in deze zak i.p.v. hem aan de kapstok te hangen. Dat alleen kleine kinderen hoofdluis zouden hebben is onzin. Juffen, meesters en stagiaires op een basisschool krabben vaak net zo hard mee. Als bij een kind hoofdluis is geconstateerd, heeft vaak het hele gezin binnen de kortste keren hoofdluis. Op basisscholen en peuterspeelzalen zitten de kinderen in een vaste groep met vaste begeleiders. Deze constateren sneller dat een kind wel erg aan het krabben is dan een docent op de middelbare school. En aangezien hoofdluis zich snel verspreidt, is het van belang dat iedereen er alert op is. vandaar het beruchte papier met : "Er is hoofdluis geconstateerd" op de deur. Ook is er nog steeds veel valse schaamte, want hoofdluis wordt nog steeds met vervuild geassocieerd. Dus op een middelbare school zal er minder ruchtbaarheid aan gegeven worden. Hoofdluis komt in alle lagen van de bevolking voor bij jong en oud. Alleen op peuterspeelzalen en scholen gaat de verspreiding misschien sneller en is er meer en voorlichting over openheid over.

Leerlingen van de basisschool zijn over het algemeen speelser, er is veel meer onderling lichamelijk contact (stoeien) en dragen soms elkaars kleding (mutsen), op kapstokken hangen mutsen en jassen vaak over elkaar. Op middelbare scholen is dat veel minder, leerlingen nemen de pet mee de klas, de dure merkjas wordt vaak in een locker gehangen etc.

Toch komt het ook nog veel voor op middelbare scholen. Zie onderstaand nieuwsbericht.

Bronnen:
http://74.125.77.132/search?q=cache:7Am_XH...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100