met welke snelheid stroomt urine tijdens het plassen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De snelheid varieert per plas en is ook verschillende tussen mannen en vrouwen. De snelheid van de urine vanuit de blaas naar buiten wordt voor het grootste deel veroorzaakt door de spieren in de blaas en de vulling van de blaas. Je kunt je voostellen dat als je op een half met water gevulde ballon drukt het water er met minder kracht uitspuit dan als die helemaal vol is. De kracht kan ook nog eens varieren door je spieren rond je blaas harder aan te spannen. Daarnaast maakt de opening uit. Bij vrouwen is de afstand tussen blaas en de opening in de vagina kort. Bij mannen komen de zaadleiders en urinebuis bij elkaar en gaan gezamelijk verder door de penis. Die weg is veel langer en het gaatje ook kleiner. Mannen kunnen daarom veel verder weg plassen dan vrouwen en beoefenen deze sport ook meestal bij gezamelijke plassen in het bos (echt een manneding). Over de snelheid is m.i. niets bekend omdat die zo varieert. Wellicht leuk voor het schoolonderzoek. Toegevoegd na 31 minuten: Ik heb net een proefschrift gevonden van Marinus Kranse over plassen, met name over het kwantificeren van gegevens. Wellicht kan je dat gebruiken. Het meet een gemiddelde van 13.2 ml/sec bij mannen en 7 ml/sec bij vrouwen waarbij de urineweg niet geblokkeerd is. Toegevoegd na 2 uur: NB. de plasopening (3) zit bij vrouwen vóór de vagina en niet erin. Dat zie je ook duidelijk op onderstaande afbeelding. Uit mijn antwoord leek dat ik het tegendeel beweer.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Urineren
http://publishing.eur.nl/ir/repub/asset/75...
http://www.kiesbeter.nl/medischeinformatie...
http://www.kiesbeter.nl/MEDISCHEINFORMATIE...

Waarom wil je dit weten ? Ik denk dat het verschilt de ene keer moet je nodiger dan een andere keer.En zal de snelheid van de urine dan verschillen per keer.

De maximale snelheid is afhankelijk van het verdunnend vermogen van je nier wat getest kan worden door een persoon 2 tot 3% van zijn gewicht aan water te drinken in één uur en het osmotisch aanbod. Normaal is osmolaliteit van de urine tussen de 500 en 800 mosm/L. Bij veel drinken (bij een persoon van 80kg is dat 1.6 - 2.4 L/u), zoals in bovenstaande proef moet dit tot onder de 80 mosm/L dalen. Een normaal persoon met een minimale urine-osmol van 80 mosm/L kan bij een osmotisch aanbod van 1000 mosmol/dag (gemiddeld) 1000/80 = 12.5L urine per dag produceren. Maar dit kan natuurlijk oplopen bij een hoger aanbod en lagere urine-osmolaliteiten zoals in het geval een ADH-deficiëntie. Toegevoegd na 11 minuten: De maximale snelheid heb ik ook voor je uitgerekend. Als het 1 uur duurt om te plassen is de snelheid 400 ml/uur = 400ml/60min = 6,66 ml/min = 0,11 ml/sec. Als dit een half uur duurt zou dit 13,33 ml/min = 0,22 ml/sec zijn. Als je 1,5 uur moet wachten: 400ml/90 ~ 400/90 ~ 4,4 ml/min . En de rest reken maar uit.. succes.!

Als je het heel simpel en snel wilt weten. Houd er een windmetertje voor en plas er tegen dan kun je zien wat de snelheid van je urine is.

Ik hou het op 1 bar, omdat dit een heel ruime aanduiding is...

Ik zou het niet weten, ik weet alleen dat de uroloog er speciale apparatuur voor heeft om dit te meten en dat heet een uroflow meter. Heb nog even nagezocht of ik waardes kon vinden waarbinnen het moet vallen maar helaas.

3,14159265358979323 m/s.

Probeer het uit! Benodigheden: maatkan, stopwatch, hoofrekenmachine en een krat bier of 2 kannen thee... Drink voldoende zodat de blaas goed gevuld is. Trek de broek (of rok of whatever) uit en plas in de maatkan. Stop hierbij de tijd. Met je hoofdrekenapparaat zet je de tijd en het aantal (milli)liters om naar liter/minuut. Als je echt de snelheid wilt weten, neem dan het windradertje van WiseGuy23 erbij... (en een dweil om de ravage op te ruimen). :-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100