i.p.v. ophogen van de morfine-pomp- wordt ook wel gebruik gemaakt van en ander middel dat geen hallicunerende werking heeft. hoe heet dat middel?

een tante ligt in het hospice, zij verdraagt de morfine nauwelijks.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er wordt wel eens haldol of een ander antipsychoticum bij gegeven. Of een NSAID, of speciale middelen tegen zenuwpijn (als dat van toepassing is). Als alternatief voor morfine kunnen allerlei opiaten gebruikt worden. Dat kan zijn oxycodon, fentanyl, buprenorfine, pethidine, methadon, en nog meer. Allemaal hebben ze wel een hallucinogene werking (met name bij hogere doseringen) maar de reactie verschilt heel erg per patiënt. Ook kan iets sederends worden gegeven, zoals oxazepam, diazepam of midazolam (dormicum). In lage dosering om iemand minder angstig en rustiger te maken, in hogere doseringen (met name bij midazolam) om iemand in slaap te brengen. Ik neem aan dat er gespecialiseerde artsen zijn die geconsulteerd kunnen worden door de zorgverleners in het hospice. Dring daarop aan. Dit zijn gespecialiseerde vragen: als iemand morfine goed verdraagt, is het bij meer pijn niet moeilijk om de dosering wat op te hogen, maar als iemand het niet goed verdraagt, moet er echt opnieuw door een ter zake kundig arts gekeken worden naar de medicatie. Toegevoegd na 1 minuut: Hier nog een link met veel informatie, o.a. een omrekentabel voor opiaten en andere middelen http://www.iknl.nl/uploaded/NIJMEGEN/docs/omrekentabel.pdf en veel informatie over mogelijkheden van palliatieve zorg thuis: http://www.palliatiefconsult.nl/index.php?iPageId=7

Kan heel veel zijn. Dormicum oftewel midazolam, haldol, ketamine, er zijn veel verschillende stoffen die in de terminale fase gebruikt worden.

Ik heb dit gevonden: Oxycodon is beschikbaar als middel met vertraagde vrijstelling en wordt alleen terugbetaald na goedkeuring door de medische adviseur, indien andere sterke opioïden ineffectief blijken of niet verdragen worden. Tien milligram oraal oxycodone is equivalent aan 20 mg oraal morfine. Methadon kan een alternatief zijn voor morfine bij kankerpijn bij patiënten die onvoldoende reageren op morfine of die er te veel ongewenste effecten mee vertonen5. Het gebruik van methadon wordt best voorbehouden voor of in overleg met artsen die ervaring hebben met dit middel1. Hydromorfon heeft als indicatie pijnstilling van ernstige en aanhoudende pijn. Slechts een zeer beperkt aantal studies is hierover gepubliceerd15-17. Toediening van hydromorfon kan overwogen worden bij ondraaglijke ongewenste effecten met morfine.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100