Waarom wordt er geen chronische indicatie afgegeven voor Fysio bij Fibomyalgie terwijl dit de klachten kan verminderen?

Bij Fibromyalgie is het verstandig om zo soepel mogelijke spieren en gewrichten te hebben ivm de pijn, toch wordt deze aandoening niet gezien als chronische indicatie voor Fysiotherapie, dus bij een basisverzekering worden er maar 7 behandelingen vergoedt. Ik vind het totaal niet logisch, hoe kan dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Veel dingen in de gezondheidszorg zijn niet logisch, dat ben ik helemaal met je eens. Volgens mij is fibromyalgie nog geen officieel erkende aandoening. En als het dat nu wel is dan is dat pas sinds kort, dan willen verzekeringsmaatschappijen eerst op de lange termijn weten of de baten wel hoger zijn dan de kosten. Fysio kost geld, en met behandelingen zijn verzekeringsmaatschappijen niet zo scheutig. Daarbij denk ik dat in de huidige samenleving wordt verwacht dat iedereen een eigen bijdrage levert, dus dat iedereen een deel zelf betaalt.

Zoals de Fybromyaldie site aangeeft: "Echter, geen twee mensen met fibromyalgie zijn hetzelfde. Dit betekent dat ook de behandeling bij iedereen weer anders zal zijn. Vaak is het gewoonweg uitproberen de enige manier om vast te stellen of deze enig effect heeft. " En dit klopt ook want mijn vader heeft nauwelijks tot eigenlijk geen enkele baat bij fysio. Dit is dus een punt waarmee je je vergoeding lastig krijgt. Het is voor de verzekeringen niet bewezen dat dit altijd helpt dus zit het niet standaard in de vergoedingen. Wellicht dat je het wel kan regelen met de hulp van je specialist? Tevens moet je ook vaak nog aanvullend verzekerd zijn om de meerdere behandelingen vergoed te krijgen.

Bronnen:
http://www.fibromyalgie.nl/?content=54
Vader met Fybromyalgie

Omdat fibromyalgie net als veel andere bewegingsklachten, zoals ook veel RSI- gerelateerde klachten, vaak sterk verbetert door goed te letten op je bewegingen en de juiste oefeningen te doen. Die zeven sessies bij de fysiotherapeut zijn in de regel meer dan voldoende om te leren welke bewegingen je wel en niet moet maken / vermijden en welke oefeningen je wanneer en hoe vaak moet doen. Daarna wordt je -terecht- geacht zelf de regie over te nemen en te zorgen dat je klachten tot een minimum beperkt blijven. Heel logisch. Het is geen sportschool. Chronische fysiotherapie is bijvoorbeeld voor mensen die om welke reden dan ook zelf bepaalde oefeningen niet kunnen doen of steeds nieuwe dingen moeten leren omdat de ziekte een progressief verloop heeft. Voor de meeste aandoeningen echter, is tussen de vier en zeven sessies ruim voldoende om een nieuwe leef- of bewegstijl aan te leren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100