Zijn er gevolgen (voor- en/of nadelen) aan verbonden als je af en toe je vingers kraakt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De knokkels worden omringd door gewrichtsvocht dat functioneert als een soort smeerolie, om het gewricht bewegend te houden. Dit gewrichtsvocht bevat ongeveer 15% koolzuurgas. Wanneer men de knokkels of vingers kraakt, trekt en draait men de vinger dusdanig dat er een lagedrukgebied wordt gevormd in dat gewrichtsvocht. Volgens de meest waarschijnlijke theorie trekt dit lagedrukgebied koolzuurgas en waterdamp uit het gewrichtsvocht, en dit veroorzaakt een luchtbel. Deze stort vrijwel direct in, en het gewrichtsvocht dat met een geraas van alle kanten neerkomt veroorzaakt het geluid. Het kan waarschijnlijk geen kwaad maar heeft ook totaal geen nut, dus waarom zou je het doen.

Bronnen:
http://www.fysiomanueel.nl

Misschien wordt je omgeving geirriteerd van het geluid (ik vind het een vies geluid. Ik kan tegen krassen op een schoolbord maar knakkende vingers, brrr, rillingen krijg ik ervan). Maar voor jezelf persoonlijk is het denk ik maar een nutteloze gewoonte zoals nagelbijten of duimzuigen.

Ja, op lange termijn is dat niet goed. Er raken weke delen rond je gewricht beschadigd en de kracjt van je vingers neemt af. De geruchten als dat het artritis zou bevorderen blijken niet te kloppen.

Bronnen:
http://wiki.answers.com/Q/Is_cracking_your...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100