Waarom verzamelen mensen dingen?

Wat stimuleert mensen om voorwerpen te verzamelen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat vele mensen het nu eenmaal leuk vinden om te doen. Het zoeken naar ontbrekende dingen is een boeiende bezigheid en het geeft een lekker gevoel als het object gevonden is. Mensen verzamelen ook vaak dingen om er wat aan te verdienen. Ook zou het instinctmatig gedrag zijn dat genetisch is vastgelegd. Honderdduizenden jaren was er sprake van schaarste. Alles wat kon bijdragen aan overleven was welkom. Voeding, maar ook dingen hebben, was ooit buitengewoon functioneel. Van voorwerpen kun je wapens of gereedschappen maken en die vergroten de kans op overleven. Het blijkt ook dat de Nederlandse cultuur verzamelen in hoge mate stimuleert. Hedendaagse buitenlandse auteurs kijken verwonderd naar de Nederlandse verzamelwoede en beschouwen Nederland als een "interesting special case". In de 16de en vooral 17de en 18de eeuw was Nederland vermaard om zijn particuliere verzamelingen. Het aanleggen van een verzameling werd onder gegoede burgers een geliefde bezigheid.

Bronnen:
http://www.verzamelaarsjaarbeurs.nl/jaco-berveling

archeologen bijvoorbeeld hebben vaak hun interesses in geschiedenis. en is vaak hun werk of hobby. en daarom verzamelen ze graag artefacten om verder te kunnen bestuderen of om als collectie van iets te kunnen hebben.

Het is een soort vermaak. Als iemand bijv. heel erg geinteresseerd is in postzegels dan wil hij/zij ze zelf kunnen zien en vasthouden in plaats van ze alleen op foto's te zien.

misschien omdat mensen van die spullen die ze verzamelen houden of het leuk vinden of misschien zijn die spullen wel heel zeldzaam...

Omdat ze het mooi vinden of interessant om deze dingen te bezitten.

Omdat die mensen als daarmee een obsessie ontstaat, misschien een echt probleem hebben: "Recent is er ook een landelijke stichting opgericht, Xenephora, die onderzoek wil stimuleren zodat duidelijk wordt welke behandeling het best past bij iemand met een verzamelzucht. Volgens oprichtster en verpleegkundig specialist Linda Vriend is het terecht dat verzamelwoede als een aparte stoornis wordt beschouwd, want het is geen ziekte die makkelijk geneest. ‘Er is nog geen geschikt medicijn tegen. Je kunt mensen hooguit helpen er beter mee om te gaan.’ Volgens Vriend lukt het soms wel om van verzamelwoede af te komen. Maar in de praktijk blijkt dat zo’n traject heel lang duurt. ‘Er is meer onderzoek nodig. Maar het is net als bijvoorbeeld met een depressie. De tijd die het gekost heeft om het dieptepunt van de depressie te bereiken, is nodig voor het herstel. Dat geldt ook verzamelzucht. Dus kan het soms tien tot vijftien jaar duren......"

Dat is de oermens in ons, ooit waren we voedselverzamelaars. je moest voldoende hebben om te kunnen overleven. Tegenwoordig is het meer "het hebben".

Om een aandenken van iets of iemand

Er is een behoorlijke groep mensen die denkt ooit rijk te kunnen worden door het verzamelen van munten of postzegels of Swarovski kristal. Het vraagt een behoorlijke investering en maakt de handelaar in munten, postzegels en Swarovski kristal eerder rijk dan de verzamelaar zelf. Die koopt zich eerder arm...

Ik heb een heel grote verzameling boeken. De meesten van die boeken zal ik waarscchijnlijk nooit meer inkijken, gewoonweg omdat ik er de tijd niet voor heb, want er zijn weer andere boeken, die ik graag wil tezen. Maar al die boeken zijn een soort vriendjes van mij geworden, met wie ik graag nog een keer wil praten/stoeien/lolhebben enz. Zo gaat het ook met mijn verzameling hamers. Ik heb een stuk of 30 hamers. Waat ik er mee doe? Af en toe pak ik er een, om een klusje te doen en ik heb daarbij het gevoel, dat ik een oude bekende tegen kom. Houdoe

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100