Konden ze 10 jaar geleden ook al darmen/levers verwijderen en er andere voor in de plaats doen ?

Ik bedoel hier geen inplantaten mee, maar echt darmen/levers van iemand anders die jij dan nodig zou hebben, dat die geplaatst worden in jou.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat konden ze. Al worden darmtransplantaties nog steeds niet veel uitgevoerd, omdat een darm geen vitaal orgaan is. Zelfs als iemand helemaal geen dunne darm meer heeft en dus geen voedingsstoffen kan opnemen, is het mogelijk om speciale voeding direct in het bloed te geven (parenterale voeding). De laatste tien jaar worden darmtransplantaties wel verder onderzocht, en ook meer uitgevoerd. Levertransplantaties doet men al langer, en zeker tien jaar geleden ook al. Vandaag de dag zijn wel de complicatierisico's minder, en is er beter anti-afstotingsmedicatie. De eerste succesvolle darmtransplantatie werd uitgevoerd in 1988 (zie 1e bron). Zo'n tien jaar geleden was het dan ook zeker nog geen vanzelfsprekendheid om darmen te transplanteren (zie 2e bron). En nog steeds niet trouwens.

Bronnen:
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseact...
http://www.ntvg.nl/publicatie/de-eerste-me...

Tien jaar geleden deden ze dat ook al hoor, nu is het tegenwoordig natuurlijk allemaal nog veel beter geregeld de medische weten schap gaat elk jaar met sprongen vooruit. De levens verwachtingen worden steeds hoger,Zo ver ik weet worden darmen niet geimplanteerd maar veel dingen kunnen wel zoals longen ,lever,alvleesklier,en dan nog de heupen ,knieen enz. Dat zijn dan wel kunst implantaten maar toch? er is verschrikkelijk veel mogenlijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100