Hoe sluit ik me af voor dingen die me ergeren?

Een collega die constant kucht en steunt, iemand bij yoga die in slaap valt tijdens de ontspanning en gaat liggen snurken, mensen die voordringen, ....
Het zijn dingen die ik niet kan veranderen, dus, hoe zorg ik dat ze me niet irriteren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ha, die Penny; Heb je al geprobeerd met je vingers in je oren en je ogen dicht heel hard "Ik hoor lekker toch niks, nana-na-nana!" te zingen?

Als ik me ergens aan erger, denk ik altijd: "Ach, er zijn wel ergere dingen in het leven" en dat helpt.

In eerste instantie proberen het te negeren. Dit betreft dan voornamelijk het kuchen en steunen van collega's. Als het je opgevallen is en je blijft er op letten, dan blijf je je ergeren. Een voorbeeld is de hond van onze buren, die blaft regelmatig een tijdje achter elkaar. Mijn vader is er helemaal op gefocust en ergert zich rot. In 9 van de 10 gevallen heb ik het beestje helemaal niet gehoord, totdat mijn vader er een opmerking over maakte. Wat betreft het voordringen... Dat zijn dingen waar je wel wat aan kunt doen. De betreffende persoon er op aanspreken. Hem vragen waarom hij zo'n haast heeft of waarom hij denkt dat hij minder lang zou moeten wachten dan jij. Snurkende mensen bij Yoga zou ik gewoon wakker maken!

Kennelijk let je er teveel op, en dat is logisch als ze je irriteren. Je moet proberen om je aandacht te verplaatsen naar andere, positieve dingen, die veel belangrijker zijn!

Je proberen op jezelf te concentreren, dus te ontspannen en in je eigen wereld opgaan, even denken aan een plekje bijv de zee waar je heel erg graag wilt zijn, en probeer alles daarom heen te vinden, de auto er naar toe rijden, de file, de auto uitpakken, plekje zoeken terwijl er veel mensen liggen, kijken naar de zee de golven, en voelen hoe de zon je lichaam streelt. Zo ben je bezig met je eigen gedachten en zal het anderen vervagen. Door dit te trainen kan jij je afsluiten en hopen dat je bij de yoga niet in slaap valt. In het begin is dit moeilijk maar door training gaat het lukken. Om te leren kan je beste beginnen in je eigen bed voordat je gaat slapen. Dan heb je geen geluiden om je heen.

Je ergert jezelf, en iets irriteert je. Dingen die je ergeren bestaan dus niet. Uiteraard begrijp ik wat je bedoelt, en wat ik in een dergelijk geval doe is naar het toilet gaan. Ik verleg vervolgens mijn focus wanneer ik terug kom. Werkt heel goed, op deze manier let je er minder op. Toch blijft een irritatiepunt je aandacht trekken, probeer je hier zo min mogelijk van aan te trekken en zoek een mogelijkheid de verleiding te weerstaan of je ergernissen uit de weg te gaan.

Concentreer je op de leuke dingen, en minder op de dingen die je ergereren.

Als jij je ergert over dingen, zegt dit meer iets over jouw dan over die dingen. Je geeft al aan dat je die dingen niet kan veranderen. Misschien helpt dit: Als jij naar iemand (of iets) wijst, wijs je met drie vingers naar jezelf. Je zegt met yoga bezig te zijn. Ben je dan ook bezig met meditatie? Laat alle geluiden die er zijn, er zijn. Luister er maar eventjes naar. Welke geluiden zijn er allemaal. Luister er maar naar en accepteer ze. Daarna kan je ze loslaten en in jezelf gaan.

De reden dat veel kleine dingen iemand kunnen irriteren, kan eventueel gerelateerd zijn aan stress en spanningen. Mensen die gejaagd door het leven gaan, misschien voortdurend bezig zijn om alles efficient en doelgericht te doen, vinden de rust niet meer om dingen die minder zijn naast hen neer te leggen. Nu suggereer ik uiteraard niet dat jij 'zo' bent, al zou een beetje stress of spanning ook een simpele oorzaak kunnen zijn zonder de bijkomende eigenschappen. Probeer eens regelmatig te mediteren, een moment voor jezelf te pakken, rustig adem te halen en op specifieke momenten je hoofd leeg te maken. Wanneer je zo rustig en relaxt mogelijk door het leven probeert te gaan, zullen dingen je automatisch ook minder op de kop zitten dan wanneer je gejaagd de tijd probeert in te halen.

Jij kunt niet niet afsluiten voor dingen die je ergeren... Is je dat al ooit één keer gelukt dan? Als je een vraag stelt die niet de werkelijkheid dekt, dan krijg je nooit een antwoord wat de werkelijkheid dekt... Dus als je nu eens een vraag zou stellen die wel realiteitszin heeft, dan zou je een antwoord kunnen krijgen waar je wat aan hebt... Wil je een antwoord zoals anderen geven: Ga erboven staan, enz enz... Dat gaat niet werken... Zo´n vraag zou zijn: Hoe komt het dat ik me erger aan zaken van een ander waar ik geen grip op heb?...

Het enige wat ik kan zeggen is. Zet het van je af. Al die dingen zijn niet belangrijk om je druk over te maken. Hoe? Dat is per persoon zo verschillend dat ik geen passend antwoord voor jou zou kunnen geven. Ikzelf irriteer me niet aan zulke onbelangrijke zaken. Ik haal me schouders op en ga verder waar ik mee bezig was. Waarschijnlijk ben jij meer bezig met anderen en richt je je te weinig op jezelf. Anders zou het je niet eens opvallen.

Door je te realiseren dat het uiteindelijk JOUW probleem is, en niet dat van degene die de voor jou ergerlijke overlast veroorzaakt. Zo kan ik me als de buren een feestje hebben wel de hele avond zitten opwinden, vloekend en scheldend door het huis lopen en af en toe stevig tegen de muur bonken, maar daar gaat het geluid niet zachter van - integendeel als je pech hebt. Aanbellen en vragen of het zachter kan heeft met een alcohol-overgoten feestje met 25 man in één huis ook weinig nut. Ik ben degene die er last van heeft, dus is het mijn probleem. Wanneer ik echter mezelf vertel dat het voor twaalven wel weer voorbij is (altijd tot nu toe), dat het vorige feestje alweer enige tijd geleden is (half juli als ik moe goed herinner), dat ze gewoon een gezellig feest hebben (al is het niet mijn soort gezelligheid), en dat ik de teevee maar een beetje harder moet zetten zodat ik het niet zo erg hoor, kom ik de avond wel door en valt het achteraf altijd erg mee. Dat is natuurlijk een heel concreet voorbeeld, maar eigenlijk geldt het voor al die kleine ergernissen waarbij vechten tegen de bierkaai uitsluitend slecht is voor je eigen gezondheid, terwijl het de 'dader' echt de pis niet lauw maakt. Voordringen ? Ach, ze zal wel haast hebben, gelukkig heb ik dat niet. Iemand die in slaap valt bij joga ? Gewoon om lachen en blij zijn dat jij beter uitgerust bent. De meeste mensen zijn er niet primair op uit om JOU te storen of lastig te vallen, dus het niet zo opvatten scheelt al een hoop. We zijn nu eenmaal met een hele hoop mensen op deze aarde, dus hoor en zie je elkaar en zit je elkaar soms in de weg. Het verkeer is daarbij ook een grote factor : als iedereen twee keer per jaar een domme fout maakt, kom je per dag zeker twee van die 'idioten' tegen.....wet van de grote aantallen. Wat niet wegneemt dat het feit dat niemand meer rekening lijkt te houden en mensen steeds egoistischer worden een enorme ergernisfactor in je leven kan zijn. Maar hoe meer je het je persoonlijk aantrekt, hoe moeilijker het is. In sommige gevallen kun je mensen er dan ook best op aanspreken. Probeer gewoon een relaxte houding aan te nemen, en realiseer je dat nu eenmaal niemand volmaakt is. Ook jij niet !

Het komt mij voor dat er voor jou maar 1 mogelijkheid is. Niet meer onder de mensen komen,dan kun je je ook niet meer aan ze ergeren! Of je moet leren dingen te relativeren,anders blijf je steeds weer tegen die ergernissen aanlopen,trouwens dat in slaap vallen tijdens yoga lijkt me toch een zaak van super ontspanning en daar is yoga toch voor bedoeld?

Ik heb een keer gehoord over een theorie over loslaten. Dit is van Hale Dwoskin. Deze methode heet sedona methode. Misschien is dit iets voor jou. Het idee is dat je dingen los kunt laten door jezelf een aantal keer de vragen te stellen: wil ik dit loslaten? Kan ik dit loslaten? en waarneer? Verder kun je op de site een dvd aanvragen waar een groot begin wordt gemaakt, misschien is dit een idee.

Bronnen:
www.sedona.nl

Sommige mensen zijn hypergevoelig voor hun omgeving. Gek genoeg ligt het niet aan de omgeving, maar aan de persoon zelf. Indrukken die je oppikt van je omgeving kan je in je opnemen , maar ook negeren. Ben je hypergevoelig, dan pik je onnodig veel op, ook dingen waar je niets mee te maken wilt hebben. Kleine tot zelfs heel kleine dingetjes kunnen irritatie bij jou doen opwellen! Wat te doen? Je kan het je eigen niet afleren hypergevoelig te zijn. Toch moet de oplossing ergens bij je zelf zitten. Allereerst moet je goed in je vel zitten met voldoende zelfvertrouwen, maar dat valt niet mee met al die stoorzendertjes om je heen. Bedenk wel dat je er zelf voor kiest om je te ergeren, het is dus je eigen keus!! Je kan ook kiezen je er niet aan te ergeren. Als je weet waarom je , je er aan ergert, dat het jouw probleem is en niet je omgeving, dan heb je de helft al gewonnen. Leer het dus eerst te begrijpen! En gebeurt het toch weer, bekijk dan achteraf of er wel een goede reden was je er aan te ergeren. Of je ook anders had kunnen reargeren of zelfs helemaal niet. Jij kiest er voor, dus jij moet het afleren, het is jouw probleem. Pas als je daar voldoende van bewust bent, kan het heel langzaam minder worden, dat kost tijd, veel tijd. Maar waar een wil is, is een weg!

Afsluiten, erboven staan, yoga, oplossingen zoeken... adviezen die jezelf energie kosten om je tegen ergernis te wapenen of het te hanteren. Een wedervraag, wat misschien een antwoord is: als jij je ergert aan een ander ben jij dan diegene die het goed doet? Ben jij de norm? Hoeveel mensen ergeren zich aan jou? Laat ieder zijn zoals die is. Probeer dat te accepteren. Net zoals jij ook mag zijn wie jij bent.

Je zegt het zelf al eigenlijk...."Het zijn dingen die ik niet kan veranderen". Als je zelf de irritatie loslaat, het focussen op waar je werkelijk mee bezig bent, zal de rust terugkeren in jezelf...Dit vergt wel wat ervaring dus ik zou zeggen, probeer er eens een begin mee te maken...Andersom zal ook wel eens gebeuren, we hebben allemaal onze beperkingen (gelukkig)...En als je er wel wat aan wilt veranderen zou je de mensen aan kunnen spreken, maar ja....of dát helpt?....

kijk naar de gene die de mooiste billen heb ! doet wonderen

Je hoeft je niet af te sluiten voor dingen die je ergeren, je moet er mee weten om te gaan. Een goede theorie hierover zijn de kernkwaliteiten en kernkwadranten van Daniel Ofman. Ga eens op zoek naar de kernkwadranten, wat zijn jouw kwaliteiten en wat staat daar tegenover, als je herkent wat jou irriteerd kun je op deze manier er misschien aan werken dat je hier mee om leert te gaan.

ik weet niet of je dat al eens geprobeerd hebt: een soort bel om je heen maken waar (voor jou) negativiteit niet doorheen kan. Je bent er wel gewoon, maar doet net alsof je door de glazen wand niets hoort. Bij mij werkt t heel goed in de trein, winkels, bioscoop, schouwburg ( de laatste twee voor de irritante kuchende fluisterende met paiertjes krakende types)

Ik denk altijd we zijn allemaal mens,en iedereen heeft zijn minpunten.Er zullen ook mensen zijn die zich net zo goed aan jou kunnen ergeren.Als ik mij erger aan iemand kun je ook zijn of haar positieve dingen bedenken.Je kunt dan accepteren dat je denkt ach ja dat is typisch iets voor hem of haar.Zo relativeer je het voor jezelf.Niemand is volmaakt .

Heel simpel: Aanpakken! Bij voordringers gewoon je mond opendoen. Bij kuchende collega's een zakje hoestbonbons weggeven en de situatie gewoon uitleggen. Globale dingen die je ergeren, zijn moeilijker, maar ook daar geldt eigenlijk: Actie Ondernemen! Je kunt dingen niet wegdenken, of op psychische niveau je kop in het zand steken. Daar heeft niemand iets aan, en je wordt er nog gestressed van ook.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100