Ik heb binnenkort een optreden(zang) maar ik word al heel snel zenuwachtig hoe kan ik dat verminderen?

Want het zou zonde zijn dat ik door de zenuwen slecht ga zingen

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

haal diep adem Ogen dicht en zing die eerste zin en ogen open daarna gaat het vanzelf verder

Eigenlijk kan je het niet goed verminderen. Je kan je wel goed voorbereiden; oefenen. Maar als je een paar x hebt opgetreden, begin je het vanzelf minder eng te vinden!

Ik heb goed nieuws voor je, en ik heb slecht nieuws. Eén van mijn beste vriendinnen zingt al 30 jaar, ze is er een paar jaar 'tussenuit' geweest i.v.m. de geboorte van haar kinderen. Inmiddels al achterin de 40 en nog altijd BLOEDnerveus, vooral net vóór een optreden. Dat was het slechte nieuws. Het goede nieuws: ze speelt met de band nog steeds, iedere keer opnieuw, de zaal, het café, de feesttent, het complete park totaal plat! De minuten voordat je het podium op gaat, die zijn het ergste. Bij mijn vriendin althans. Misschien gaat het bij jou over een tijd wel veel beter. In ieder geval: zodra je de microfoon pakt, is het over. Dan ben je je zenuwen vergeten en bouw je een feestje, samen met het publiek. Succes en heeeeel veel plezier!

het ligt er een beetje aan wat voor muziek je maakt. Voor mij werkt het om vlak van te voren opzwepende muziek te luisteren. De energie die je er van krijgt vast te houden en besef je dat bijna niemand hoort wanneer je een fout maakt (en fouten maak je altijd). een borreltje kan soms helpen, maar niet teveel natuurlijk!!! Succes!

Hoi, Als Saswitha yogalerares ben ik overtuigd van het belang van een juiste ademhaling. Bij je zangtraining kreeg je vast wel oefeningen hiervoor. Zo niet, kijk dan op internet er zijn diverse goede sites te vinden. Succes! Hermance1

Betablokker vragen aan de huisarts. Maakt rustig en versuft niet. Is ook niet verslavend. Veel musici gebruiken het voor een optreden. Wel van te voren effect uitproberen. 1 pilletje is meestal al voldoende. PS. wel altijd in overleg met huisarts!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100