Wanneer heb je nou precies aambeien?

Een vriend zegt dat hij een klein zacht bultje heeft bij de anus, het doet alleen pijn als hij eraan zit maar jeukt soms een beetje. Is dit nou een aambei of gewoon een puist?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Aambeien zijn uitstulpingen van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm, vlak voor de anus (poepgaatje). Ze kunnen jeuken, een branderig gevoel geven of pijn doen. Aambeien zorgen soms voor verlies van een beetje bloed, slijm of ontlasting. Soms zakken ze met de ontlasting naar buiten; dat geeft een vervelend, drukkend gevoel. Aambeien ontstaan door een hoge druk rond de anus. De druk kan ontstaan door hard persen (zoals bij de ontlasting of bij een bevalling) of door langdurig hoesten. Neem contact op met uw huisarts als er sprake is van bloed of slijm bij de ontlasting en niet met zekerheid te zeggen is dat het door aambeien komt, als er pijn of problemen met de ontlasting ontstaan, als er een uitstulping bij de anus erg gezwollen is en veel pijn doet of als er een uitstulping te voelen is, maar er twijfels zijn of dit wel een aambei is.

Klinkt echt als een aambei. Maar de arts die kan dat beter beoordelen dan wij.

Kan allebei, de 'symptomen' wijzen op een aambei, maar dat kan een arts beter bekijken. Wat precies aambeien zijn zie je op onderstaand filmpje.

Het verschil tussen een puist en aambeien is dat een aambei een bloedvat is of eigenlijk een uitstulping van een bloedvat, daarom zal een aambei ook rood zijn. Een puist is een bultje op de huid.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100