Hoe komt het dat als je een voorwerp ,denk maar aan tandenborstel of vinger in de buurt van je keelgat houdt, je braakneigingen krijgt.

Als je iets eet appel of peen wat ook in de buurt komt van die plek heb je die braak neiging niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat heet de kokhalsreflex en, geloof het of niet bij mannen vind die verder voor in de mond plaats dan bij vrouwen. Zie link voor onderzoeksresultaten.

Bronnen:
http://www.tandarts.nl/phpbbmh/viewtopic.p...

Het is een reflex... Dat zit erin geprogrammeerd... en daar kun je niets aan doen... Gelukkig maar... het is ter overleving van de soort... Toegevoegd na 50 seconden: En door training kun je die afleren, dat dan weer wel...

Alles wat je eet of drinkt, wordt door de spieren van de slokdarm en de maag naar de darmen gebracht. Als je moet overgeven, werken deze spieren in tegengestelde richting. Wat in de maag zit, komt met golven naar buiten. Het proces wordt in werking gesteld door stimulatie van een centrum in de hersenen via zenuwimpulsen van het maagdarmkanaal of een ander deel van het lichaam. Het centrum stuurt dan zenuwimpulsen die onregelmatige spiersamentrekkingen van de maagwand en de benedenwaartse krampen van het diafragma veroorzaken. De geproduceerde druk dwingt dan de inhoud van de maag omhoog. Ook kan braken bewust uitgelokt worden (zoals bij anorexia/bolemia nervosa) door een vinger of ander kriebelig voorwerp diep in de keelholte te forceren, ook dit veroorzaakt een slokdarmreflex (de huig wordt geprikkeld), omdat het lichaam denkt dat hier voedsel klemzit.

Bronnen:
aladin.bibliotheek.nl

Die plek heet je huig. Dit veroorzaakt een slokdarmreflex, omdat het lichaam denkt dat hier voedsel klemzit.

Als ik een stuk appel in mijn mond steek zonder te kauwen krijg ik ook braakneigingen. Het gaat er volgens mij om dat je iets ver in je keelgat steekt zonder te kauwen. Door het kauwen geef je je maag een seintje dat er iets eetbaars aankomt. Dus het is gewoon een gezonde reactie van je lichaam op een gevaarlijke situatie.

als iets op onnatuurlijke wijze in de buurt van je keelgat komt ontstaat die braakneiging. vervelend. en een beetje uit de buurt blijven helpt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100