Waar laten je longen al de stof deeltjes die je inademt ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In je luchtpijp zitten ontelbaar vele trilhaartjes, die vangen alle stofdeeltjes op die je inademt. De deeltjes blijven plakken aan de haartjes. De haartjes transporteren de deeltjes naar boven door een systeem van bewegingen. Als je hoest, vliegen ze ook naar boven. Dan komen ze uit in je mond, mengen zich in het speeksel en dan slik je ze door.

Bronnen:
Biologielessen.

Nou, je hebt vast door dat je ook uitademt. Je ademt dan de nutteloze stoffen uit. Wat je niet uitademt is O2 (=zuurstof). Dat gebruik je namelijk en zet je samen met glucose en andere voedingsstoffen geloof ik om in H2O (=water) en CO2 (=koostofdioxide). Dat adem je dus samen met die andere nutteloze stoffen uit.

Vergeet hoesten en niezen niet dat helpt ook erg met irriterende stoffen (oa stof) weer kwijt te raken

Zoals hierboven al omschreven is wordt het grootste deel lucht gezuiverd door de trilhaartjes. Echter een kleine hoeveelheid, en dan met name het echte fijnstof, komt toch in de longen terecht, daar wordt het ingekapseld door vocht en wordt het ook omhoog getransporteerd. Een hel kleine hoeveelheid blijft achter in de longen en wordt ingekapseld, deze laatste is zeer gevaarlijk, het kan longkanker veroorzaken.

Daarvoor hebben we slijmvliezen voor. Zoals snot en speeksel. Deze houden de stofdeeltjes tegen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100