Als je van de psychiater een geschreven recept meekrijgt, moet je daarmee naar je eigen apotheek of mag je ook naar een apotheek in een andere plaats?

Ik woon in het buitenland en ga met de trein naar de plaats waar mijn psych zit om nieuwe adhd medicatie te vragen. Ik krijg hierbij waarschijnlijk weer een geschreven papier mee.

Mijn oude woonplaats (waar mijn apotheek zit,) is vanaf mijn woonplaats 3 uur rijden.

Of kan de psychiater het recept ook naar de apotheek mailen zodat mijn ouders het kunnen ophalen en hier mee naartoe nemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je kunt niet zomaar naar een andere apotheek gaan. Je moet je altijd eerst inschrijven bij een apotheek (en daardoor uitschrijven bij de oude), voordat je er medicijnen kunt krijgen. Wat inderdaad wel kan, is dat je psychiater het recept doorstuurt naar je huidige apotheek en dat je ouders het daar dan ophalen. Wij krijgen hier zelfs vrijwel nooit geschreven recepten mee, de meeste artsen sturen het rechtstreeks naar je apotheek.

Volgens mij is er in Nederland geen enkele regeling die bepaalt dat je je medicijnen bij een "vaste apotheek" moet halen. Dat is ook bijna onmogelijk: ook als je elders in het land bent, b.v. tijdens vakantie, kun je medicijnen nodig hebben. Voor zover ik weet kun je bij elke apotheek in Nederland een recept inleveren. De meeste apotheken kunnen via hun computersysteem zien welke andere medicijnen je gebruikt via je vaste apotheek. Wel zul je de kosten zelf moeten betalen en later declareren bij de ziektekostenverzekering. Ik kan me wel voorstellen dat je je bij een "vreemde" apotheek moet legitimeren. Wellicht is het ook handig om (bij een herhalingsrecept) het doosje van de medicijnen mee te nemen. Overigens schijf jij dat je in het buitenland woont. Met een recept van een Nederlandse arts, zul je in het buitenland niet zomaar medicijnen meekrijgen. Om te voorkomen dat ze "moeilijk gaan doen", kun je vooraf even naar de apotheek bellen.

Bronnen:
http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.ph...
http://www.apotheek.nl/Medische_informatie...
http://www.apotheek.nl/Medische_informatie...

Hangt er vanaf waar je woont. In Duitsland bijvoorbeeld kan je naar elke apotheek gaan die je wilt, ook steeds een andere (ik woonde er 6 jaar). In Ierland ook. Toegevoegd na 1 minuut: Ik ben in NL trouwens ook al naar 2 apotheken geweest, zonder problemen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100