Hoe kan je middelomtrek vergelijken met lichaamsgewicht bij afvallen?

Overgewicht kan je meten in lichaamsgewicht of in centimeters middelomtrek. Hoe kan je die met elkaar vergelijken?
Als iemand bijvoorbeeld zegt 'ik ben 10 cm afgevallen', aan hoeveel kilo moet je dan denken?

Ik begrijp dat dat waarschijnlijk van allerlei factoren afhankelijk is, maar wat zou je als globale vergelijking kunnen gebruiken?

Weet jij het antwoord?

/2500

De bedoeling is om niet te vergelijken. Je kunt gewoon beter in cm kijken dan in gewicht, Als je traint kun je vet verbranden en toch zwaarder worden doordat je spieren kweekt en spieren wegen zwaarder dan vet, Je omtrek zal echter wel afnemen. Je bent dus niet 10cm afgevallen maar 10cm slanker geworden :-) Toegevoegd na 3 minuten: Wat wel mogelijk is , is om je BMI te laten meten, die geeft aan hoeveel % van je gewicht opgeslagen vet is, dan zou je daar wel kunnen inschatten hoeveel kilo aan vet je kwijt raakt

Je middelomtrek zegt op zich niets over je gewicht. Die hangt ook af van je lengte. Over je gezondheid zegt het des te meer. Eerder werd altijd gedacht dat de combinatie van middelomtrek en lichaamslengte (de BMI) bepaalt hoe gezond je bent / leeft. De laatste jaren verschuift die gedachte langzamerhand, in die zin dat alleen de middelomtrek bepalend is, onafhankelijk dus van je lichaamslengte. Het blijkt dat mannen die een middelomtrek hebben van meer dan 103 cm, en vrouwen van meer dan 88 cm, een verhoogd risico hebben op suikerziekte en waarschijnlijk ook op hart- en vaatziekten. Verder onderzoek door de huisarts is dan op zijn plaats.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100