Vanzelf buik inhouden?

Ik heb een buikje en schaam me daar natuurlijk een beetje voor. Nu heb ik door te vaak m'n buik in te houden mijzelf aangeleerd het vanzelf te doen. Het voelt zelfs raar als ik m'n buik niet meer inhoud... Kan dit kwaad?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dit kan geen kwaad. Door langdurig je buik in te houden heb je je buikspieren getraind waardoor ze sterker zijn geworden. Op een gegeven moment, na lang volhouden, gaat het vanzelf.

Nee, op zich kan dit geen kwaad. Mijn fysiotherapeut zei wel dat ik tijdens het hardlopen NIET mijn buit moest inhouden. Want hardlopen moet je vooral heel ontspannen doen. Maar bij je dagelijkse bezigheden kan het geen kwaad.

Nee, dat kan geen kwaad. Maar het blijkt ook wel eens onhandig te zijn. Vroeger deed ik het namelijk ook altijd, maar daar moest ik mee stoppen toen ik hobo ging spelen. Want daar is een goede ademsteun heel belangrijk bij. En die ademsteun krijg je door een buikademhaling. Maar als je je buik inhoudt kan dat niet, dan ga je vanzelf de borstademhaling gebruiken. Dus wanneer jij ademhalingsproblemen zou krijgen, bedenk dan dat het inhouden van je buik daar de oorzaak van kan zijn!

Op zich kan het geen kwaad maar om werkelijk te kunnen ontspannen moet je jezelf dan wel weer leren met je buik te ademen.

Het kan dus wel kwaad. Ik (vrouw) ben er zelfs voor doorgestuurd naar een therapeut. Zij vertelde mij dat mensen die hun buik inhouden (bewust en onbewust) ook een soort van hun organen aanspannen. Dit is slecht voor je en op den duur, na jaaaaaren (na onderzoek bleek dat ik het al 15 jaar doe...), heb je constant buikpijn. Dit is bij mij voortgekomen uit schaamte vroeger toen ik jong was. Mijn moeder was altijd bezig met afvallen en strak zijn. Hierdoor ging ik (onbewust) denken dat je geen buik mag hebben. Altijd dus ingehouden. Na maanden therapie kan ik mijn buik nu weer ontspannen. Dit heeft grote gevolgen, alleen al voor bijvoorbeeld de seks. Stop hier dus maar gauw mee!!

Op yoga leerden wij juist altijd om de buik ontspannen te laten, dus niet inhouden. Het was even wennen om onze buiken zomaar gewoon te laten hangen ;-) Het schijnt beter te zijn omdat, als je je buik inhoudt je dan eigenlijk je lichaam almaar inhoudt en eigenlijk zou je dat dan ook met je emoties doen want je buik correspondeert met je emoties. Daarbij kan je niet echt 'door" ademhalen en diep inademen vanuit de buik stimuleert de werking van je gehele lichaam. Dus ja, misschien is het beter te trainen door buikspieroefeningen te doen dan om je buik almaar in te houden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100