Is het waar dat de menselijk lichaam alcohol in zeer kleine mate produceert?

Ik hoorde een keer van iemand dat de menselijk lichaam heeeel weinig alcohol kon produceren, volgens mij voor de vertering. Maar dat de hoeveelheid zo weinig is dat je niet dronken van werd.

Is dit verhaal waar, of is het onzin? Graag bron vermelden..

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, het lichaam produceert soms zelf minieme hoeveelheden alcohol. "Soms produceert het eigen lichaam namelijk kleine hoeveelheden alcohol tijdens de afbraak van koolhydraten. Bacteriën in de darmen produceren eveneens een kleine hoeveelheid alcohol." Toegevoegd na 8 minuten: "De hoeveelheid alcohol die de lever kan omzetten is afhankelijk van de beschikbaarheid en activiteit van het specifieke enzym ADH. Het menselijk lichaam beschikt maar over kleine hoeveelheden van dit enzym, omdat het eigenlijk alleen bedoeld is om de alcohol af te breken die door ons lichaam zelf wordt geproduceerd. Soms produceert ons lichaam namelijk, net als bijvoorbeeld gistcellen, kleine hoeveelheden alcohol tijdens de afbraak van koolhydraten. Ook de bacteriën in onze darm produceren kleine hoeveelheden alcohol. " Toegevoegd na 1 uur: Uit een geheel andere bron: "Measurable amounts of ethanol are normally formed in the gastrointestinal tract.... During recent years it has become evident that the colonic microbes take part in ethanol metabolism not only by fermenting sugars to ethanol, but also by oxidizing exogenous ethanol to acetaldehyde (Jokelainen, 1997; Salaspuro, 1996, 1997)." Toegevoegd na 11 uur: Nog een interessant citaat: "actually in some very rare cases the body does actually produce alcohol. the proccess that creates lactic acid in the absence of oxygen can get mutated, causing the body to create a natural form of alcohol instead. basically, just by moving or holding your breath, you could get drunk if you have this mutation."

Bronnen:
http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/laa/k...
http://wiki.answers.com/Q/Does_the_body_pr...
http://www.mijnreceptenboek.nl/specials/al...
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/P...
http://www.voedingswaardetabel.nl/watiswat...

Het klopt niet. Als je lichaam alcohol zou produceren in kleine mate, dan zou deze ' kleine mate' een stuk groter worden bij inspanning. Oftewel.. als je hardloopt en veel energie nodig hebt zou je in principe dronken kunnen worden. Dat zou niet heel handig zijn. Wij mensen maken gebruik van de melkzuurgisting ipv alcoholische gisting. Omdat je graag een bron wilde heb ik een bron toegevoegd, maar zoals je hierboven ziet spreken bronnen niet altijd de waarheid.

Bronnen:
http://www.kijkopkunst.be/taalvandekunst/p...

Alcohol is een afvalproduct van fermentatie bij anaërobe micro-organismen. Wij mensen zijn aërobe organismen: we kunnen alleen energie vrijmaken met aanwezigheid van zuurstof. Bij een tekort aan zuurstof wordt glucose afgebroken tot melkzuur. Dit geeft een heel klein beetje energie, maar ook een zuurstofschuld, die weer moet worden afgelost wanneer er weer zuurstof beschikbaar is (in de lever wordt met zuurstof de melkzuur weer terug gevormd tot pyrodruivenzuur). Het is dus niet waar dat het menselijk lichaam alcohol kan produceren. Als dat wel zo zou zijn zouden we zonder zuurstof kunnen leven. Wel is het zo dat er micro-organismen in ons verteringsstelsel leven die suikers om kunnen zetten in alcohol. Maar dit kan ons eigen lichaam zelf dus niet.

Bronnen:
opleiding

Ja het kan in kleine maten voorkomen dat er ethanol geproduceerd wordt in het lichaam. Er zijn ook mensen die het Auto-brewery syndrome hebben. Deze mensen produceren zoveel dat ze dronken kunnen worden zonder een drup te drinken.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Auto-brewery...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100