Als je op je 35 een donorhart krijgt, kun je daar dan in principe 80 mee worden?

Ik vroeg me dit af, in tv series doen ze het namelijk altijd wel zo overkomen. Nu weet ik dat het tv is maar ik vroeg me af of het op waarheid berust of niet. Op internet zijn de verhalen nogal verdeeld.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Normaal gezien niet. Er wordt altijd gesproken over 10 à 15 jaar. Maar Amy Silverstein heeft een boek geschreven over haar leven met een donorhart: 'Motorpech'. Zij leeft er al 20 jaar mee! Dus het kan beslist langer dan 10 à 15 jaar. http://www.ezzulia.nl/interviews/amysilverstein.html

Nee, die kans is echt zo ongeveer nul. Hoe knap ze ook zijn. Dat zal ik even uitleggen. Een donororgaan wordt afgestoten door je eigen lichaam. Zonder medicijnen is het binnen twee weken afgelopen. De medicijnen die je moet innemen remmen je afweer zodat je lichaam de vreemde weefsels accepteert. Aan het remmen van je afweer zitten hele grote nadelen. Aan alles wat er 'rondvliegt' kun je doodgaan. Elke verkoudheid, griepje, ontsteking, kan fataal zijn omdat je afweer op een zeer laag pitje draait.

na een succesvolle transplantatie is de gemiddelde levensverwachting nog ongeveer 15 jaar. Nee dus.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Donorhart

Als alles goed gaat en het hart wordt niet afgestoten, dan gaat deze tussen de tien en 20 jaar mee. Mijn antwoord is bijna identiek aan bovenstaande antwoord, maar ik heb er laatst een artikel over gelezen vanuit het oogpunt van een patiënt waarin zij dit vermeldde.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100