Wat gebeurt er precies als je je lichaam na je dood ter beschikkingvan de medische wetenschap stelt,hoe gaat dat proces.

Toegevoegd na 24 minuten:
En hoe wordt je lichaam bewerkt en bewaard.
.

Weet jij het antwoord?

/2500

Indien een persoon zijn lichaam na zijn dood wenst af te staan aan de wetenschap, dient deze rechtstreeks contact op te nemen met de universiteit van zijn keuze. De universiteit zal de donor daarna een ontvangstbewijs overmaken of een formulier dat de donor aan zijn identiteitskaart kan hechten opdat de familie of erfgenamen op de hoogte zouden zijn in geval van plots overlijden. Na de dood van deze persoon zullen de nabestaanden de gemeentelijke overheid op de hoogte stellen van de wens van de overledene door de kopie van het document over te maken waarin de overledene zijn wens heeft geuit om zijn lichaam af te staan aan de wetenschap. De universitaire ziekenhuizen moeten zo snel mogelijk op de hoogte gesteld worden. Het overbrengen van het stoffelijk overschot moet binnen de 48 uur na het overlijden geschieden. De ziekenhuizen aanvaarden enkel de lichamen van mensen die in België overlijden en lichamen die niet aan een autopsie werden onderworpen. Het lichaam wordt begraven nadat alle voorziene studies konden uitgevoerd worden. Een periode van uitstel van enkele weken, maanden of zelfs jaren kan dus liggen tussen het schenken van het lichaam en de teraardebestelling. Behoudens uitdrukkelijke vraag van de familie brengt het ziekenhuis de nabestaanden niet op de hoogte van dag en uur van de teraardebestelling, maar deelt enkel mee waar het stoffelijk overschot rust. Sommige ziekenhuizen zijn bereid om de kosten van de begrafenis gedeeltelijk of volledig voor hun rekening te nemen.

Bronnen:
http://nl.vivat.be/thuis/article.asp?pageid=451

Dan krijgt het anatomisch instituut volledige zeggenschap over je lichaam,het word ook niet geroutineerd aan je familie.Waar door er dus geen crematie of begrafenis plaats vind. Je word zo snel ogenlijk na het intreden van de dood opgehaald en geconserveerd. Daarna word je lichaam gebruikt voor medische doeleinden,dus het kan bijv. zo zijn dat chirurgen in opleiding je lichaam gebruiken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100