Waarom keert een uitvaartverzekering NIET uit bij een geval van zelfdoding?

In mijn kennissenkring heeft iemand zelfmoord gepleegd en had een uitvaartverzekering. Nu betaalt de verzekering het geld niet uit omdat het om zelfdoding gaat, is dit juist? Vroeg of laat gaan we toch allemaal dood, wat maakt het uit om dan nu uit te betalen, je hebt er toch jaren voor betaald?

Toegevoegd na 10 uur:
Heb net even in mijn eigen polis gekeken (niet dat ik plannen heb...) Maar daar staat in; bij het plegen van zelfdoding binnen twee jaar na afsluiten van verzekering wordt alleen het tot dan betaalde bedrag uitgekeerd, daarna het gehele verzekerde bedrag, dus denk dat het per verzekering verschilt.....

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ten onrechte, ze zouden moeten betalen, tenzij ze zouden kunnen aantonen, dat de verzekerde op het moment van afsluiten al van plan was zich van het leven te beroven. Anders is het gewoon diefstal.

vaak staat in de polis dat als je binen een bepaalde tijd zelfmoord pleegt ( 1 of 2 jaar) de verzekering niks uitkeert. Ik denk dat dat te maken heeft met dat sommige mensen rondlopen met dat idee en hun nebestaanden niet met de kosten willen opstapelen en dan snel een verzekering afsluiten.

Weet je zeker dat het een uitvaartverzekering is, en geen overlijdensrisicoverzekering? Die laatsten keren inderdaad namelijk niet uit bij zelfdoding. In de voorwaarden van dat soort verzekeringen staat namelijk dat als er opzet in het spel is er geen uitkering volgt voor diegenen die de dood heeft veroorzaakt of daaraan heeft meegewerkt. Dit is ter voorkoming van opzettelijke doding om zo een voordeel te krijgen in geld. Die laatste voorwaarde is niet van toepassing op een uitvaartverzekering. Toegevoegd na 1 minuut: Even als aanvulling: kijk even de algemene voorwaarden van die verzekering na. Waarschijnlijk staan daar artikelen in die antwoord geven op die vraag.

Het kan allemaal zo uitgestippelt zijn dus soms duurt dat een paar jaar.. Heel vervelend want er zijn ook gevallen waar dat gewoon echt niet zo is..

De dood hoort een natuurlijk iets te zijn. Bij zelfmoord is dat bewust of onbewust een eige keuze. Hierbij wordt geen rekening gehouden met nabestaande in de vorm van verzekringsgelden.

Een uitvaart is nogal duur en een verzekering zal iets van die kosten vergoed willen zien in de vorm van premiebetalingen. Door vlak voor je geplande dood een verzekering af te sluiten is er eigenlijk sprake van fraude. Je weet dat je dood gaat en daarom ga je jezelf verzekeren. Als bewezen wordt dat het zelfmoord was, keren ze daarom niet uit als de zelfmoord gepleegd is binnen een bepaalde tijd dat de verzekering is afgesloten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100