Bestaat het Chinees restaurant syndroom nou wel of niet? En zo ja, is ve-tsin daarvan de oorzaak?

Elke keer dat ik bij mijn schoonouders chinees eet, krijg ik 's avonds & 's nachts onwijze buikkrampen & diarree. Is dit toeval of komt het door de ve-tsin waar ik allergisch op zou kunnen reageren?

Weet jij het antwoord?

/2500

het kan te maken hebben met gevoeligheid voor soja, een bepaalde olie, ketjap e.a. vooral als het erg vet is, als je dat niet dagelijks bent gewend.

ve-tsin is natriumglutamaat. Oudere studies beschrijven dat astmatische personen na consumptie van natriumglutamaat astma-aanvallen konden krijgen. Er kon echter geen wetenschappelijk bewijs voor deze stelling worden vastgelegd. Mensen met astma bleken in deze studies dezelfde reactie te vertonen op natriumglutamaat rijke voeding als op placebo's. Soortgelijke studies werden uitgevoerd met mensen die verklaarden hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen, roodheid, buikpijn of andere subjectieve symptomen te krijgen door consumptie van de smaakversterker. Vaak konden de klachten verklaard worden door de toename in natrium gehalte en te weinig vocht. Ook hier kon geen wetenschappelijk verband tussen de stof en de symptomen worden aangetoond. Alleen bij de inname van de pure stof in grote hoeveelheden werden subjectieve symptomen waar genomen bij mensen die zichzelf als overgevoelig voor deze stof beschouwden. In het algemeen kan worden geconcludeerd dat de inname van glutamaat veilig is. De maximale toegestane dosis is 120 mg per kg/lichaamsgewicht. Glutaminezuur en glutamaten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten. Ze bevatten geen gluten.

Bronnen:
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseact...

Alergie voor ve-tsin (mononatriumglutamaat) bestaat wel degelijk en is bekend door gebruik in Chinese restaurants als smaakversterker. Maar als je bij je schoonouders eet is het onwaarschijnlijk dat ze grote hoeveelheden ve-tsin in het eten doen. Daarnaast meen ik dat je bij deze allergie ook andere problemen krijgt zoals uitslag. Als je het steeds hebt bij hetzelfde soort eten kan het ook aan iets anders in het voedsel liggen waar je niet goed tegen kan.

Het Chinees restaurant syndroom bestaat wel. Het is een erkend woord. Het zowel in het woordenboek als in het medisch woordenboek. Definitie: acuut onwelzijn bij het nuttigen van sommige Chinese spijzen; wordt misschien veroorzaakt door het additivum natriumglutamaat. Natriumgutamaat wordt ook wel ve-tsin genoemd. Ve-tsin kan een niet-allergische voedselovergevoeligheid geven. Van sulfiet en ve-tsin is inmiddels aangetoond dat het een overgevoeligheidsreactie kan veroorzaken. Het is dus heel goed mogelijk dat jij met buikkramp en diarree op ve-tsin reageert.

Bronnen:
http://www.mijnwoordenboek.nl/thema/ME/NL/EN/C/12
http://www.voedselallergie.nl/algemene-informatie

Ve-tsin is een smaakversterker waar de chinees rijkelijk mee versterkt, een vriendin van mij heeft de dezelfde reactie en besteld nu eten zonder ve-tsin en dat werkt dus ,wat let je om het uit te proberen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100