Graag had ik geweten of detectoren (met infra-rood of andere en branddetect.) van een anti-inbraakinstallatie schadelijk zijn voor de gezondheid ?

Wij gaan binnenkort een installatie (laten) plaatsen (in nieuwbouw) met zowel branddetectoren als alarm-detectoren. Volgens de betrokken firma zijn de detectoren infra-rood en hebben ze geen straling . Is dit verkoperspraat of is dit werkelijk zo ?
Waar kan ik terecht voor diepere informatie hierover ?

Met dank ,

Mark

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Branddetectoren zijn er in diverse soorten. Sommige werken met licht-radioactief materiaal. Die zijn nu verboden, maar ze bestaan nog wel (oude voorraden). Andere werken met infraroodstraling. Als jouw leverancier expliciet aangeeft dat jouw branddetectoren met infraroodstraling werken, en geen radioactief materiaal bevatten, zijn ze volkomen veilig - zie hieronder. Bewegingsdetectoren werken met infraroodstraling. Detectoren die met infraroodstraling werken, zenden GEEN straling uit. Ze ONTVANGEN alleen maar straling. Dit geldt zowel voor branddetectoren als voor bewegingsdetectoren. Hoe werkt dat: alles wat warm is, zendt infraroodstraling uit. Jij, ik, de kat - alles. Een bewegingssensor kijkt of er in zijn blikveld een plekje is waar meer infrarood vandaan komt dan van andere plekken. Als dat zo is, en als dat stralende plekje ook nog beweegt, gaat de detector af. Een branddetector doet hetzelfde. Een vuur zendt een heleboel infraroodstraling uit, omdat het zo heet is. Een branddetector kijkt niet naar beweging, maar naar de totale hoeveelheid infraroodstraling. Wordt die te hoog, dan gaat de detector af. Beide detectoren zijn dus volkomen passief - als een soort camera. Ze zenden geen infrarood uit, ze kijken alleen maar naar het infrarood dat door de omgeving wordt uitgezonden. Toegevoegd na 2 minuten: Let er wel op dat branddetectoren die op infrarood werken alleen *brand* kunnen zien. In een woonomgeving is *rook* vaak veel gevaarlijker. Rook verspreidt zich namelijk sneller dan vuur. De meeste brandslachtoffers vallen ten gevolge van de rook, niet van het vuur. Rook kan een slapend mens al doen stikken zonder dat die dat doorheeft. Wil je dat voorkomen, informeer dan naar het plaatsen van rookdetectoren.

Als dat infrarood-detectoren zijn, dan zijn die echt 100% veilig voor je gezondheid. Ze werken op dezelfde manier als de afstandsbediening van je TV, dus maak je geen zorgen. Het verdient het woord 'straling' niet eens.

infrarood straling die dedectoren registreren is de warmte die je afgeeft (Infrarood is dat gedeelte van het licht wat alleen waargenomen word als warmte) en is dus volkomen onschadelijk.

het feit dat het detectoren zijn zegt dus dat ze het Ir licht slechts onvangen.En zelfs al zou er IR uitgezonden worden is niets slechter dan de iR straling van een afstands bedienening

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100