Hoe kan het dat ik soms beter op sta met korter slaap?

Ik heb wel eens dat als ik vroeg moet werken, ik fitter op sta dan wanneer ik wat langer slaap voordat ik naar school ga. Het verschil is maar 1 à 2 uur slaap. Heeft dit met een diepe slaap te maken??

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het heeft absoluut te maken met je slaapfase. Je slaap bestaat uit verschillende fases; Fase 1 Deze fase duurt een minuut of drie en het is het moment waarop we inslapen. Je voelt je wat doezelig en kunt nog makkelijk gewekt worden. Het gevoel dat je 'in een diepe put valt' tijdens het inslapen vind tijdens deze fase plaats. Fase 2 Na een paar minuten treedt de volgende fase op. De slaap wordt al wat dieper, maar je wordt nog makkelijk wakker van geluiden op straat of in de kamer. Wanneer je wakker wordt gemaakt heb je meestal het gevoel dat je nog helemaal niet hebt geslapen. Fase 3 Na ongeveer een half uurtje kom je in fase 3 terecht. De ademhaling wordt regelmatiger, het hartritme daalt, de spieren zijn ontspannen en de slaap wordt steeds dieper. Fase 4 Nu zijn we in de diepste slaaptoestand. Tijdens fasen 3 en 4 zijn de hersengolven het langzaamst en sterkst. Deze slaapfase wordt daarom ook wel de Slow-Wave-Sleep (SWS) genoemd. In deze slaapfase zijn we het moeilijkst te wekken, en als het gebeurt is de slaper vaak verward en gedesoriëerd. REM-slaap Na ongeveer anderhalf uur verandert het hersenpatroon sterk. De golven worden weer kort en de hersenactivieit neemt sterk toe. Aan het EEG te zien is de slaper wakker, maar de spieren zijn grotendeels ontspannen. In deze fase vinden de meeste dromen plaats en duurt ongeveer tien minuten. Uit de REM-slaap ben je gemakkelijk te wekken en kun je meestal vertellen wat je gedroomd hebt. Gedurende de nacht doorloopt een slaper deze cyclus meerdere keren. De complete cyclus duurt ongeveer anderhalf uur bij mensen. Gedurende een nachtrust van acht uur kan die cyclus dus vijf of zes keer doorlopen worden. Wanneer je gewekt wordt in Fase 4, zal je een zwaarder en vermoeidender gevoel hebben dan wanneer je gewekt wordt in de REM-fase. Tegenwoordig bestaan er ook wekker applicaties die je wekken in je lichtste slaap (REMfase). Er wordt gebruik gemaakt van een gevoelige bewegingssensor in je Iphone die bewegingingen registreerd terwijl je slaapt. Tussen een zelf i gestelde tijd, zal hij afgaan bij bewegingen (REM-fase) en je wekken. Het voordeel van deze wekker applicatie is dat je frisser wakker wordt!

Ik denk het wel, want je slaapt eerst niet diep en hoe langer je slaapt hoe dieper

Het heeft grotendeels met je diverse slaapfases te maken, zoals al in het antwoord van Ponx hierboven staat beschreven (N.B. bron is ook o.a hier te vinden: http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i003482.html) Daarnaast kunnen ook psycho-en sociale factoren nog bepalen of je na minder uren slaap fitter wakker wordt. Heb je bijv. meer zin in 'naar je werk gaan of moeten' dan naar school, ook dan neem je in je bewuste of onderbewuste (mentale) deel dit mee, door de nacht heen en ontwaak je ook anders dan dat je die dag iets "minder boeiends of leuk" moet doen, of ook flink tegenop die dag kan zien! Bekend is o.a dat zodra je de komende dag jarig bent, of een schoolreisje zich aandient, dat velen die nacht minder uren slapen ( soort positieve spanning en emoties ) en gelijk na ontwaken monter en fit aan de dag beginnen ;) Als je daarentegen een dag tegemoet gaat met bv sleur, examens of "een rotklus moet klaren" of bv. naar crematie/begrafenis moet, dan neem je ook dit onderbewust (of deels bewust) mee in je slaap en fases, en bij het ontwaken voel je je al vermoeider en slomer dan gewoonlijk bij evenveel aan uren slaap. Deze extra info komt nog voort uit eerder meedoen als proefpersoon aan groots slaap-waakonderzoek. Dit in samenwerking met de NWSO (http://www.nswo.nl/) Was destijds leerzaam en leuk, maar de "lijm"van de EEG-elektrodes in lang haar nadien was een mini drama :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100