Is katten niesziekte via mensen overdraagbaar?

Onze kat heeft het en wordt ervoor behandeld. Een vriendin was hier op bezoek, en nu heeft haar kat het thuis ook ineens. Haar kat kwam niet met andere katten in aanraking. Indien dit kan, hoe lang is de incubatietijd? Haar bezoek aan ons is pas 2 dagen geleden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Niesziekte is overdraagbaar van kat op mens op kat. De incubatietijd is ongeveer 3 weken. Je vriendin haar kat kan het dus nooit tijdens haar bezoek van 2 dagen geleden zijn overgedragen. Als er geen andere keer contact is geweest tussen jullie in de tijd dat je kat ziek is geweest en nu, dan heeft deze kat het van een externe bron. Tussen katten onderling is het zeer besmettelijk en kan dodelijk zijn indien niet tijdig behandeld.

ja is overdraagbaar via kleding van mensen

Bronnen:
http://www.weetjesoverkatten.nl/niesziekte.htm

Verspreiding gebeurt via direct contact en via de uitademingslucht of druppeltjes bij niezen. het is een uiterst besmettelijke maar niet gevaarlijke ziekte

Jaren geleden ben ik bij iemand langs geweest die wel 30 katten op een bovenhuis had; vreselijk! Overal kattenpis, viezigheid en ook katten met niesziekte. Als ik dat van tevoren had geweten was ik er nooit binnengegaan. Ik woonde toen zelf ook op een bovenhuis en had 2 katten. Ben meteen langs een apotheek gegaan om een spulletje om mijn schoenen te ontsmertten te halen. Bij mijn voordeur schoenen en bovenkleren uitgetrokken. Kleren meteen in de wasmachine gestopt, de schoenen in dat spul gezet en zelf een douche genomen. Mijn katten zijn niet ziek geworden, gelukkig.

Niesziekte wordt voornamelijk overgedragen door nauw en direct contact tussen katten onderling. De ziekte kan eventueel ook via mensen op katten overgedragen worden door kleding en via de handen. Ook manden, kooien e.d. kunnen een bron van besmetting zijn. Voor meer info: zie link

Bronnen:
http://www.huisdierendokter.nl/innies_ziekte.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100