waarom zijn lippen roder dan de rest van je huid

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je huid is een beschermlaag tegen ziektekiemen en andere schadelijke stoffen die je lichaam binnen willen dringen. Van binnenuit beschermt je huid ook. Bijvoorbeeld als je het warm hebt. Via je zenuwen, vanuit je hersenen, krijgen de spieren in je huid een seintje om in actie te komen. Je spieren verwijderen dan de bloedvaten in de huid, waar door er meer bloed door kan stromen. Daardoor krijg je een rode kleur als je het warm hebt. De kleur van je huid wordt voor een groot deel bepaald door pigment. In de bovenste laag van je huid zit melanine, dat is een bruine kleurstof. Als je in de zon zit wordt er door je lichaam meer pigment aangemaakt en wordt je bruin. Je lippen zijn bedekt met een hele dunne huid. Die huid heet het lippenrood. Het lippenrood bevat geen pigment, je lippen zijn dus eigenlijk doorzichtig. De rode kleur van je lippen komt door de bloedvaten die door je lippen lopen. Je tong is roze omdat er smaakpapillen op je tong zitten. Smaakpapillen zijn roze, dus vandaar dat je tong ook roze is.

Bronnen:
http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/h...

Vermoedelijk telt het ook als 'lokkertje', een soort menselijke variant van de blauw-rode neus van de mandril. Toegevoegd na 35 minuten: Er is ook een theorie dat de lippen een soort weerspiegeling zijn van de schaamlippen. Die worden (net als de 'gewone' lippen) bij opwinding roder, en daar zou het gebruik van lipstick op gebaseerd zijn...

Bij je lippen begint je slijmvlies al. Zoals binnenkant mond, slokdarm, maag, enz. En dit slijmvlies heeft dezelfde rode kleur.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100