Iemand studeert of werkt op de Antillen en sterft, hoelang duurt het dan voor het lichaam in Nederland kan worden gecremeerd of begraven?

Als iemand sterft in Nederland, dan moet het lichaam binnen 7 dagen ( dacht ik) begraven worden of gecremeerd, meestal duurt dat 5 dagen. Hoe gaat dat met iemand die op de Antillen sterft, het lichaam kan nooit binnen 5 dagen terug zijn in Nederland, hoe gaat dat in zijn werk en hoe houden ze dat lichaam zo lang goed, kan na aankomst de fam alsnog in de kist kijken en afscheid nemen van hun geliefde?

Toegevoegd na 24 minuten:
Doodsoorzaak is ongeluk met auto...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

er is geen wettelijk minimaal termijn vastgesteld dus over de duur kan niets worden gezegd aangezien het van geval tot geval kan verschillen. omdat er aardig wat papier werk bij komt kijken is de snelheid waarmee de juiste papieren worden uitgewisseld een factor. er zijn verschillende procedures mogelijk die onderling verschillen en dus hun eigen tijd in beslag zullen nemen voordat een lichaam word vrijgegeven (dit vrijgeven moet namelijk altijd gebeuren voor het lichaam begraven gecremeerd of vervoerd mag worden naar het buitenland/thuisland) gaat het om een natuurlijke door of een ongeval of misdrijf (onderzoek door politie, wachten op politie rapport, lijkschouwing met vaststellen van doodsoorzaak) zijn de nabestaande makkelijk te traceren zodat ze ingelicht kunnen worden. welke zaken moeten nog geregeld worden (reisverzekering, kosten vlucht etc) hoe snel kan de plaatselijke begravenis ondernemer een verklaring afgeven waarin staat dat het lichaam vervoerd mag worden en welke tijd is er voor nodig om aan die eisen te voldoen. hoe snel kan de familie een uitvaarondernemen in de arm nemen welke het stoffelijk overschot op het vliegveld ophaalt. het taalprobleem, de wetgeving en plaatselijke gebruiken zijn ook factoren die de duur beinvloeden. meer info kan je via de volgende link vinden.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/no...

het stoffelijk overschot word gekoeld.. en zodra de vlucht geregeld is word deze vervoerd..

Dat ligt aan de omstandigheden. Als het een "normale" doodsoorzaak betreft kan het stoffelijk overschot binnen enkele dagen in Nederland zijn. (eigen ervaring) Bij dit soort gevallen is een goede verzekering noodzakelijk want vervoer in een loden kist is heel duur en de normale reisverzekering dekt die niet altijd. (eigen ervaring) Het lichaam een paar dagen bewaren is een koud kunstje.

Ik woon zelf op de Antillen en ik weet helaas uit ervaring dat lichamen die naar Nederland getransporteerd worden gebalsemd worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100