EPD: Elektronisch Patienten Dossier. Wie krijgt inzage? Beperkte inzage of iedereen? Welke keuze is wijsheid?

Grote verzekeringsmaatschappijen zijn ook zorgverzekeraars, werkgevers en hypotheekverstrekkers. In feite kunnen zij ook inzage nemen met andere bedoelingen.
(en u zich maar afvragen waarom uw hypotheek niet rond komt of u die functie niet krijgt.)

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/elektronisch-patientendossier
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/elektronisch-patientendossier/nieuws/2011/01/13/minister-schippers-geeft-patient-meer-regie-over-epd.html
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/elektronisch-patientendossier/nieuws/2010/10/08/zware-sanctie-bij-misbruik-epd.html

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Huisartsen, apotheken en specialisten kunnen via het EPD alleen gegevens inzien over de door de apotheker verstrekte medicatie. Huisartsen op de huisartsenpost kunnen een samenvatting van het dossier van uw eigen huisarts raadplegen. Deze zorgverleners mogen uw EPD alleen inzien als ze u behandelen en het nodig is voor de behandeling. Zij moeten u altijd eerst toestemming vragen voor inzage. Dus mijn huisarts, de apotheek en het ziekenhuis. Dat vind ik wel prima. Wie zegt dat hypotheekverstrekkers en werkgevers inzage kunnen nemen? Er is altijd nog de Wet bescherming persoonsgegevens. Dus als je bang bent dat er te veel informatie over jou rondzwerft kun je dat via die wet eens gaan uitzoeken. Trouwens: Privacy is al lang een achterhaald fenomeen.

Je geeft zelf het antwoord, niet aan meewerken dus.

De laatste berichten die ik hierover gehoord heb, zijn dat het nog steeds niet duidelijk is wie er inzage heeft. Het is niet uitgesloten dat je bedrijfsarts in je dossier kan kijken. Het epd heeft zeker voordelen, maar ook veel nadelen, en zolang niet duidelijk is wie er allemaal inzage in heeft, geef ik geen toestemming. En wat te denken van bijv. de tandartsassistente, zij zal niet alleen de tandarts gerelateerde zaken kunnen bekijken, maar je hele dossier. Ik vind dit niet wenselijk. Er zijn nog veel te veel onduidelijkheden en zolang het niet duidelijk is wie er inzage in heeft en wie niet zou ik het niet doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100